Izvor: Blic, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oklevanje nagriza 'Beopetrol'

Oklevanje nagriza 'Beopetrol'

BEOGRAD – Već nekoliko puta odlagano raspisivanje tendera za prodaju 'Beopetrola' može se, prema najnovijim informacijama iz Ministarstva za privatizaciju Vlade Srbije, očekivati krajem ovog ili početkom narednog meseca. Da ne bi bilo zloupotreba zainteresovane kompanije će tendersku dokumentaciju morati da plate po 10.000 dolara. Prema izvorima 'Blica', država će precizirati i uslove koje moraju da ispune zainteresovani potencijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kupci 70 odsto akcija ovog preduzeća: da to bude kompanija koja je u poslednjih pet godina uspešno poslovala i koja raspolaže sa bar dva puta većim potencijalom (gde se ubraja i broj i kapacitet benzinskih pumpi) od 'Beopetrola'.

Da ovu kompaniju ne može kupiti mali kupac može se, uostalom, zaključiti i na osnovu pisanja hrvatske štampe da Vlada Srbije računa kako će se prodajom 'Beopetrola' u budžet sliti oko 350 miliona evra. Izradu tenderske dokumentacije radi, inače, firma 'Pariba' i oni, prema izjavi Mirka Rašovića, direktora 'Beopetrola', još nisu dali konačnu procenu vrednosti kapitala. Pravni deo tenderske dokumentacije radi kancelarija 'Harison'. Pored nerešenog statusa imovine na Kosovu (skladišta u Devet Jugovića i 28 pumpi) njima je, takođe, ostalo još nekoliko nerešenih pitanja. Komentarišući za 'Blic' da je svim zaposlenima u 'Beopetrolu' stalo do što skorijeg rešavanja statusnog pitanja firme, Rašović kaže: - Da smo sami radili privatizaciju, završili bismo je još pre više od godinu dana, jer smo tada našli strateškog partnera. Ovako stagniramo. Nama je u interesu da dođemo u ruke dobre kompanije, da neko ulaže u razvoj i modernizaciju. A, to je i u interesu države i građana. Tokom 2001. i prvih šest meseci 2002. godine uvezli smo i preradili više od 600.000 tona sirove nafte ali, potom, zapadamo u period stagnacije. Tako nam se utiče na poslovanje. I, ako se ovako nastavi, ako Vlada Srbije izmenom uredbe ne stvori iste uslove za sve, 'Beopetrol' će brzo zapasti u probleme. Izmena uredbe treba što pre da uredi da nijedna firma nema monopol. Država treba da reši šta će sa NIS-om, a šta sa 'Beopetrolom'. Poslovna 2002. godina će nam biti lošija od prethodne, a ako uskoro ne bude promenjena naftna uredba i ne bude uređeno tržište naftnih derivata, biće teško. Mi preduzimamo sve mere racionalizacije ali, sve ima svoje granice - kaže Rašović.

Za 'Beopetrol' je tokom prošle godine interes pokazalo više firmi: ruski 'Lukojl', austrijski OMV, mađarski MOL, grčki 'Helenik petrol', slovenački 'Petrol', hrvatska INA, ali i ovdašnja Naftna industrija Srbije i privatna asocijacija AD 'Nafta'. Zbog insistiranja INA da svoja prava na 'Beopetrol' brani na sudu, neki od ovih potencijalnih kupaca su se utišali. Razlog smanjenog interesovanja svakako je bilo i odlaganje izmena naftne uredbe koja pogoduje samo NIS-u. Sada se, međutim, mogu čuti i komentari da bi 'Beopetrolu', kao 'udavači' mogla 'pasti cena'.

Sa 186 pumpi 'Beopetrol' pokriva 20 odsto tržišta Srbije naftnim derivatima, ali prema Rašovićevim komentarima, sada ne dobija dovoljno goriva.

- 'Beopetrol' je nekada 50 do 60 odsto prometa ostvarivao u velikoprodaji, a sada smo sami sebe disciplinovali i sveli velikoprodaju na 10 do 15 odsto. Jesenas smo imali problem sa manjkom dizela, a sada nemamo dovoljno mazuta za sve svoje kupce. Ne dozvoljava nam se da sami uvezemo sirovu naftu. A mi imamo saradnju s domaćim bankama čije su garancije prihvatljive svuda u svetu. Poslovni partneri su nam dobavljači koji nam sirovu naftu isporučuju na otvoreno (sa odloženim rokom plaćanja). Možemo na mesečnom nivou da potpišemo garanciju kada i koliko koje robe ćemo isporučiti, i to da ispoštujemo. Za državu je dobro da ima više sposobnih firmi koje mogu da garantuju isporuku, pogotovo sada kad se sprema rat u Iraku. Jer, nafta je strateški proizvod - kaže sagovornik 'Blica', ističući da su sada u najtežoj situaciji od osnivanja. J. Putniković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.