Ohrabrujuća uredba o hlebu

Izvor: RTS, 23.Jul.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ohrabrujuća uredba o hlebu

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kaže da uredba o pojeftinjenju hleba, koju je donela Vlada, predstavlja ohrabrenje, iako je u pitanju administrativna mera.

Ovogodišnja žetva dala je neočekivan rod pšenice, pa joj je cena pala ispod 30 dinara. Vlada Srbije zato je i donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, po kojoj vekna hleba ne može biti skuplja od 45,97 dinara.

Najprodavaniji hleb "sava" pojeftiniće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 15 odsto, a niža cena važiće do kraja septembra.

U Privrednoj komori Srbije smatraju da to nije konačna cena i da ona može biti čak i 30 odsto niža. Cena hlebnog žita će mirovati s obzirom na dobar rod u Evropi i Rusiji, smatraju stručnjaci.

"Ne treba zaboraviti da smo u ovu godinu ušli sa veoma malim prelaznim zalihama i da postoje područja, pre svega u Africi, ali i drugim delovima sveta, koja su jako ugrožena elementarnim nepogodama, pre svega sušom", rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić u Dnevniku RTS-a.

Komentarišuću nedavno donesenu uredbu Vlade, Ševarlić kaže da, iako je u pitanju administrativna mera, ona predstavlja ohrabrenje i ukazuje da u eri najave poskupljenja možemo drugačije da se ponašamo na tržištu.

Međutim, i pre uredbe u mnogim područjima Srbije pekari su prodavali hleb jeftinije, rekao je Ševarlić. Kao primer navodi Kučevo, koje je poznato kao opština u kojoj se ne proizvodi pšenica, ili vrlo malo, i gde se uglavnom brašno nabavlja na tržištu. U toj opštini je cena i pre uredbe bila za dinar niža nego što je uredbom propisano.

Profesor Ševarlić smatra da Vlada, posle spajanja ministarstava poljoprivrede i trgovine, treba da se vrati stalnom praćenju troškova proizvodnje i u poljoprivrednoj proizvodnji, i u preradi i plasmanu.

Nekada je to radio Institut za ekonomiku poljoprivrede u Beogradu i tada su postojali tačni podaci o svim elementima, što danas nije slučaj, objasnio je Ševarlić.

"Neosnovano optuživati poljoprivrede" 

Prema njegovim rečima, opšta je tendencija da učešće sirovina poljoprivrednog porekla sve manje zauzima prostora u maloprodajnim cenama, a da sve više zauzimaju oni inputi koji nisu agrarnog porekla i one usluge koje ne čine sektor poljoprivrede.

"Optuživati poljoprivrednike za rast cena hrane nije nimalo osnovano", smatra Ševarlić.

Privatni pekari su u lošijoj poziciji od industrijskih pekara u nekim elementima, kao u ispunjavanju standarda, jer imaju relativno visoke troškove uvođenja HCCP po jedinici proizvoda u odnosu na industrijske koji plaćaju apsolutno isti iznos uvođenja tih standarda, objasnio je Ševarlić.

Pri nabavci brašna, industrijske pekare nabavljaju neuporedivo veće količine i mogu dobiti brašno po nižoj ceni nego individualni pekari, ali tu je udruženje Unija pekara koje može to da organizuje na drugačiji način ili da naprave zadrugu pekara, da zajednički nabavljaju da izbegnu posrednike i da ugovaraju unapred.

To do sada nije učinjeno, jer, kako kaže Ševarlić, nemamo poverenja jedni u druge oko udruživanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.