Ogromne novčane kazne zbog Severnog toka 2

Izvor: B92, 07.Okt.2020, 18:46

Ogromne novčane kazne zbog Severnog toka 2

Poljska kancelarija za zaštitu konkurencije i prava potrošača UOKiK izrekla je ruskom Gazpromu kaznu od 7,6 milijardi dolara zbog gasovoda Severni tok 2.

Kako su naveli iz UOKiK-a, gasovod koji ide od Rusije do Nemačke ometa konkurenciju na energetskom tržištu Evropske unije i krši interese potrošača.

Novčana kazna koja je nametnuta ujedno je i najveća koja je dozvoljena, i iznosi 10 odsto godišnjih prihoda Gazproma.

Druge kompanije koje učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izgradnji Severnog toka 2, kažnjene su sa 100 miliona evra.

UOKiK je Gazpromu i drugim kompanijama dao vremenski rok od 30 dana da raskinu ugovore o finansiranju i "povrate" konkurenciju.

"Izgradnja Severnog toka 2 je očigledno kršenje tržišnih pravila", rekao je predsednik nadzornog odbora Tomasz Chróstny i dodao da cene gasa za potrošače moraju biti rezultat "fer tržišne utakmice".

Kako je rekao, kada Severni tok 2 krene sa radom postoji mogućnost da se cene gasa povećaju, kao i da dođe do prekida u snabdevanju.

Varšava se dugo protivila izgradnji tog gasovoda koji povezuje Rusiju sa Nemačkom, navodeći da će to povećati zavisnost Evrope od Rusije.

Sa druge strane, neke evropske zemlje navodile su da žele da diverzifikuju svoje energetske izvore, te da Severni tok 2 može da bude jedan od načina da se to postigne.

Poljski predsednik Andžej Duda 2019. godine sastao se sa predsedikom SAD kako bi razgovarali o mogućnosti zaustavljanja Severnog toka 2. Varšava je takođe potpisala nekoliko ugovora sa američkim kompanijama kako bi zamenila ruske zalihe. Cilj je bio da Poljska postane sedište ponovnog izvoza američkog tečnog prirodnog gasa, izjavila je američka ambasadorka u Poljskoj Georgette Mosbacher.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.