Ogroman pad: Gradiće se sve manje stanova

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 10:46

Ogroman pad: Gradiće se sve manje stanova

U Nemačkoj će se narednih godina graditi sve manje stanova, zaključak je studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Institut prognozira da će se ove godine u Nemačkoj izgraditi oko 245.000 stanova u novim stambenim zgradama, a taj broj će pasti na 210.000 u 2024. godini i na oko 175.000 u 2025. godini

Kada uzmemo u obzir i druge građevinske projekte koji treba da budu završeni, u 2025. godini će biti izgrađeno ukupno 200.000 stanova, a to je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duplo manje nego što je cilj nemačke vlade.

"Uzrok ovog pada je pre svega veliki rast troškova izgradnje", smatra stručnjak IFO Ludvig Dorfmajster.

On konstatuje da je nemačka vlada istovremeno drastično smanjila subvencije za izgradnju novih stambenih objekata i ponovo pooštrila standarde za njihovu gradnju.

"Već mnogo meseci velika većina građevinskih investitora nije pokrenula nikakve nove projekte. Porudžbine koje su trenutno u njihovim knjigama odnose se na ranije projekte koji su već previše uznapredovali da bi bili otkazani", kaže Dorfmajster.

Grade se pre svega stambeni objekti za imućnu klijentelu za koju povećanje troškova izgradnje nije toliki problem, zaključuje se u studiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.