Ograničenje za prenos minulog rada

Izvor: Akter, 05.Avg.2014, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ograničenje za prenos minulog rada

Ministarka Kori Udovički izjavila je da je Vlada Srbije usvojila izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi koji su uskladjeni s novinama u Zakonu o radu

Udovički je na konferenciji za novinare rekla da se novi propisi ne odnose na javna preduzeća, već samo na zaposlene u državnoj upravi, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama koji neće moći da prenesu minuli rad kod drugog poslodavca.

Kao jedan poslodavac se, kako je objasnila, računa mreža škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << bolnica ili zdravstvenih ustanova, tako da zaposleni iz bolnice neće moći da prenese minuli rad u neku javnu upravu.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Izmenama tih zakona, po rečima Udovički, pojačava se profesionalzacija državne samouprave i odgovornost zaposlenih.

Ona je istakla da je uvedena opcija da će postavljena lica morati da budu izabrana na konkursu i za to je dat rok od devet meseci.

"Ove izmene zakona nisu paket regulative o promenama u državnoj upravi o kom se govorilo. Taj paket će biti donet verovatno na zimu posle sveobuhvatnog zakona o platama", rekla je Udovički.

Ona je dodala da će početkom septembra biti pripremljene polazne osnove zakona o platama i da će se o njima diskutovati sa svim zainteresovanim stranama.

Na pitanje da li će danas usvojenim predlogom izmenama zakona o državnim službenicima biti omogućeno otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji, Udovički je rekla da se uvodi fleksibilniji način za otpuštanje zbog proširenja disciplinske odgovornosti, ali da problem s viškom zaposlenih nije u državnoj upravi već u javnim preduzećima i da državna uprava treba da bude efikasnija.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

“Ograničenje za prenos minulog rada”

Izvor: OkRadio.rs, 05.Avg.2014

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da je Vlada Srbije usvojila izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi koji su usklađeni s novinama u Zakonu o radu. Ona je rekla da se novi propisi ne odnose na javna preduzeća, već samo na zaposlene u državnoj...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.