Izvor: B92, 18.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ograničenja obima trgovine strujom

Beograd -- Predrag Biuković kaže da je jedinstveno tržište el. energije u regionu dobra, ali su prenosni kapaciteti ograničavajući faktor

Pomoćnik direktora Enerdži fajnensing tima Predrag Biuković je u intervju za sajt Enerdži Observer kazao da u mnogim zemljama jugoistočne Evrope, tržište električne energije ne postoji, i pored donetih energetskih zakona.

Prema njegovim rečima u tim zemljama nisu doneti podzakonski akti koji uređuju pojedina pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezana za organizaciju tržišta, dok neke zemlje imaju privremene propise čiji je cilj da omoguće "kakvo takvo funkcionisanje tržišta".

On je objasnio da je mogućnost trgovine električne energije sa različitim zemljama formalne prirode, odnosno odlučujući faktor u tom poslu je cena, kao i broj granica koje energija prelazi da bi došla do potrošača.

"Formalno integrisanje u tržište električne energije Evropske unije će biti završeno kad sve zemlje pomenutog regiona donesu potrebna zakonska dokumenta, a stvarna integracija, tehnička i cenovna, je vrlo teško ostvariva zbog tehničkih ograničenja između jugoistočne Evrope i EU", naglasio je Biuković.

Prema njegovim rečima, što je veći broj granica koje energija prolazi mogućnost nepredviđenih situacija je veća, a trgovina električnom energijom složenija. "Jugoistočna Evropa će formirati jedno tržište na kojem će važiti isti zakonski principi, ali uz različite cene", kazao je Biuković.

Potpisivanjem ugovora o stvaranju jedinstvenog tržišta energije jugoistočne Evrope, u oktobru ove godine, nacionalni zakoni o pitanjima iz sektora energetike pojedinačnih zemalja biće harmonizovani sa zakonima EU, dok će kvantitativna ograničenja izvoza kao i carinske dažbine, biti uklonjene.

Na taj način će biti omogućena međusobna trgovina strujom i gasom, kao i trgovina sa bilo kojom članicom EU po pravilima komunitarnog prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.