Oglasili se Rusi: Oko za oko, zub za zub

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 17:53

Oglasili se Rusi: Oko za oko, zub za zub

Kremlj je saopštio da je odluka o zamrzavanju bankovnih računa finskih ambasada i konzulata u Rusiji odgovor na ono što je nazvao "neprijateljskim delima".

Zvaničnici iz Finske i Danske rekli su u sredu da su diplomatski bankovni računi dveju zemalja u Rusiji zamrznuti, zbog čega njihove ambasade moraju da izvršavaju plaćanja u kešu.

Finska, koja ima dugu granicu s Rusijom, formalno se pridružila NATO-u 4. aprila.

Ruske ambasade širom Evrope su od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba sa Ukrajinom imala problema s bankovnim računima, a u nekim slučajevima su im zaplenjena sredstva kako bi se Moskva kaznila za njene akcije u Ukrajini, prenosi Poslovni dnevnik.

Komentarišući rusko zamrzavanje finskih diplomatskih bankovnih računa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Ovo nije inicijativa ruske strane. Mi reagujemo na situaciju koju su stvorile vlade nekoliko zemalja kolektivnog Zapada, uključujući, na našu žalost, Finsku".

Peskov je rekao da Rusija nikada nije ostavila bez odgovora "neprijateljske akcije".

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je novinarima u sredu da je Helsinki 4. maja poslao ruskim vlastima notu u kojoj se traži da Moskva diplomatskim misijama osigura sposobnost funkcionisanja i traži službeno objašnjenje za zamrzavanje, ali ga do sada nije dobio.

Peskov je rekao da će Moskva odgovoriti.

"Odgovorićemo na notu ponavljajući da će u našim odnosima i dalje prevladavati načelo reciprociteta i načelo primerenog odgovora na neprijateljske korake", rekao je.

Pročitajte više:

Evropa priznala: "Omašili smo, Rusija će ipak..."

Rusija prinuđena: Moraće manje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.