Oglasila se Amerika: Smanjena proizvodnja – potez vredan žaljenja

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 08:37

Oglasila se Amerika: "Smanjena proizvodnja – potez vredan žaljenja"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je iznenađujući dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, koji je dogovorio OPEK+, "nekonstruktivan čin".

Dodala je da će taj potez negativno uticati na globalni rast i opteretiti potrošače u vreme visoke inflacije.

"Mislim da je reč o potezu OPEK-a koji je vredan žaljenja", rekla je Jelen novinarima, dodajući da je još prerano za procenu efekta tog poteza na cene.

"Mislim da je to vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekonstruktivan čin u ovom trenutku kada je važno pokušati zadržati niske cene energenata", dodala je.

Jelen je naglasila da je smanjenje cena benzina u odnosu na prošlogodišnje vrhunce pomoglo u ograničavanju inflacije i da bi bilo štetno da se trend preokrene.

Referentne cene nafte skočile su za 6 posto u ponedeljak, dan nakon što je grupa OPEK+ uzdrmala tržišta dogovorom o dodatnom smanjenju proizvodnje, što je izazvalo strah od smanjenja snabdevanja.

"Jasno je da to nije pozitivno za globalni rast", rekla je Jelen.

"Time se povećavaju neizvesnost i opterećenja u vreme kada je inflacija već visoka", dodala je.

Američki predsednik Džo Bajden umanjivao je važnost spomenute odluke u ponedeljak.

"Neće biti tako loše kao što mislite", rekao je novinarima dok se ukrcavao na Air Force One u Mineapolisu za povratak u Vašington nakon obilaska kompanije.

Upitana o uticaju koji bi smanjenje proizvodnje nafte u zemljama grupe OPEK+ imalo na gornju granicu od 60 dolara po barelu koju su zapadne vlade nametnule za rusku sirovu naftu, Jelen je rekla da ne vidi da to ima značajan uticaj na odgovarajuć nivo gornje granice.

"Vidim da to funkcioniše", istakla je, dodajući da je to dovelo do velikih popusta na rusku naftu i povećane pregovaračke moći za kupce.

Ipak, zapadne vlade bi mogle da razmotre nivo gornje granice, ako to bude potrebno, što sada nije slučaj, kazala je američka ministarka finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.