Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 19:39

Održan godišnji bilateralni dijalog između NBS i ECB

Održan godišnji bilateralni dijalog između NBS i ECB

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, učestvoval je danas sa saradnicima na godišnjem bilateralnom dijalogu sa Evropskom centralnom bankom ( ECB ).

U ime ECB dijalog je vodio Fabio Paneta, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke zadužen za međunarodne i evropske odnose, operacije na tržištu i nadzor platnih sistema, saopšteno je iz NBS.

Tokom ovogodišnjeg dijaloga posebna pažnja je posvećena temi digitalizacije i inovacija. Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obe institucije prezentovali su i aktuelna makroekonomska kretanja, monetarne politike i kretanja u finansijskim sistemima, kao i mere koje su donošene u cilju ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom COVID -19.

Narodna banka Srbije predstavila je prednosti IPS NBS sistema, čiji je NBS operator, koji je pušten u rad 22. oktobra 2018. godine kao prvi sistem za instant plaćanja na Balkanu.

„Zadovoljstvo mi je što smo danas govorili o inovacijama, jer to pokazuje koliko smo kao regulatori, ali i katalizatori promena, radili i uradili. Modernizacija i unapređenje platnog sistema u Srbiji je naše strateško opredeljenje više od pola decenije", rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da smo sprovodili značajne reforme i preduzimali brojne aktivnosti, i da danas naši privrednici i građani imaju modernije finansijske usluge, mogu lakše, jeftinije i sigurno da vrše transakcije.

"Aktuelna kriza uzrokovana pandemijom Kovid-19 samo je pojačala svest da su nove tehnologije i efikasniji poslovni procesi dobrodošli i uvek potrebni u svim sferama modernog bankarstva“, ocenila je Tabaković.

Drugi deo dijaloga bio je posvećen makroekonomskom uticaju pandemije i merama koje su donete za očuvanje ekonomija.

Predstavnicima ECB je ukazano da je NBS od početka krize delovala proaktivno i adekvatno koristeći niz monetarnih mera i instrumenata koji su omogućili brzo i efikasno snabdevanje bankarskog i privrednog sektora neophodnom jeftinom likvidnošću.

Posebno je istaknuto da je Srbija ovu krizu dočekala ekonomski pripremljena i ojačana, sa više nego adekvatnim deviznim rezervama koje je NBS tokom prethodnih godina povećavala, između ostalog, i za ovakve situacije.

Naglašeni su i pozitivni efekti mera koje su preduzete u cilju olakšavanja položaja dužnika, sa posebnim osvrtom na rezultate u primeni moratorijuma na otplatu kredita.

Pored toga, ukazano je na očuvanu visoku kapitalizovanost i likvidnost bankarskog sektora, istorijski najniži nivo problematičnih kredita uz nastavak dvocifrenih stopa rasta kreditne aktivnosti, kao potvrdu stabilnosti i spremnosti bankarskog sektora Srbije da odgovori svim izazovima u trenutnim vanrednim okolnostima uz obezbeđenje povoljnih uslova finansiranja privrede i građana.

„Svi smo reagovali u skladu sa strukturama naših ekonomija, i monetarnim i fiskalnim prostorima koje imamo. U Srbiji smo donosili brojne mere za očuvanje likvidnosti, povoljnih uslova finansiranja, proizvodnih kapaciteta i radnih mesta. Mogli smo da reagujemo paketom mera u vrednosti od 12,5 posto BDP-a zahvaljujući potpunom ekonomskom zaokretu koji smo napravili u prethodnih osam godina", navela je guverner NBS.

Tabaković je u dijalogu upoznala sagovornike sa osnovnim makroekonomskim pokazateljima, počev od stopa rasta BDP-a u prethodne dve godine, bržeg privrednog oporavka od pandemije od očekivanog, priliva stranih direktnih investicija, do pokazatelja inflacije i kretanja na tržištu rada.

"Da nismo reagovali brzo i velikim paketom mera, oporavak naše privrede bi, zbog gubitka proizvodnih kapaciteta i ljudskog potencijala, i u 2021. godini i u narednim godinama bio znatno sporiji. Naša pravovremena i adekvatna ekonomska podrška domaćoj privredi, omogućila je da naša ekonomija počne da se oporavlja vrlo brzo, već u maju, i da do septembra svi ključni privredni pokazatelji budu na pretkriznom nivou", rekla je Tabaković.

Dodala je da, ipak, nove zdravstvene mere iz oktobra i novembra u brojnim ekonomijama koji su naši glavni trgovinski partneri upućuju na pojačanu opreznost nosilaca politika, i na neophodnost novih reakcija, ako to bude neophodno.

"Imajući u vidu naše jake trgovinske veze s tržištem Evropske unije, tempo oporavka zone evra i za nas je izuzetno važan. Mi ćemo nastaviti da radimo kao i do sada, i da dalje opravdavamo poverenje građana i privrede da će stabilni uslovi poslovanja u Srbiji biti očuvani“, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Održavanjem današnjeg sastanka, nastavljena je dugogodišnja tradicija dobrih odnosa NBS i ECB-a. Prvi bilateralni dijalog održan je 14. jula 2014. u Frankfurtu, kada su, na marginama sastanka, tadašnji predsednik ECB Mario Dragi i guverner NBS Jorgovanka Tabaković potpisali Sporazum o saradnji u oblasti sprečavanja falsifikovanja i otkrivanja falsifikovanih novčanica evra u Srbiji.

(Kraj) / nma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.