Odrešili kesu, trošili 0,8 % više u oktobru

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odrešili kesu, trošili 0,8 % više u oktobru

Prodaja na malo u SAD-u porasla je zdravim tempom u oktobru, mada su, kako ocenjuje agencija AP, na to povećanje verovatno uticali jednokratni faktori

Misli se na poskupljenje gasa i potrošnja za saniranje štete na imovini koju su napravili uragani.

Promet u maloprodaji je u proseku zabeležio rast od 0,8 odsto prošlog meseca, nakon dva meseca blagog pada, objavilo je danas američko Ministarstvo privrede. Kada se isključi promet benzina, koji su "naduvale" više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene, prodaja na malo je porasla za još uvek solidnih 0,5 posto. Ove cifre sugerišu da potrošači troše umereno, ohrabreni stalnim rastom broja novih radnih mesta i blagim povećanjem plata. Amerikanci su povećali potrošnju tokom leta i jeseni po najbržoj šestomesečnoj stopi u četiri godine, navodi AP.

U izvesnoj meri je oktobarsku potrošnju verovatno podstakao uticaj uragana Florens u septembru i uragana Majkl u oktobru. Vlada je saopštila da ne može precizno da proceni uticaj koji su na potrošnju imale te dve elementarne nepogode. Kako god, prodaja automobila je porasla u oktobru za 1,1 odsto, najviše od marta 2018, pošto su mnogi Amerikanci verovatno morali da zamene vozila uništena u uraganima. Promet u prodavnicama materijala za popravku kuća i trgovinama sa baštenskom robom povećan je za 1,0 procenat, najviše od maja, dok je na benzinskim pumpama skočio za 3,5 odsto, najviše u gotovo godinu dana, uglavnom zbog rasta cena goriva.

Gotovo svi tipovi trgovina na malo prijavili su snažan rast prodaje. Tako je promet u prodavnicama odeće povećan za 0,5 posto, a toliki rast zabeležile su i robne kuće, među kojima i Volmart i Target. Prodaja elektronike i aparata porasla je za 0,7 odsto. Nasuprot tome, restorani i barovi su, drugi mesec zaredom, registrovali pad prometa u oktobru od 0,2 posto, nakon pada od 1,5 odsto u septembru. Većina analitičara u SAD prognozira da će privredni rast usporiti u poslednja tri meseca ove godine na oko 2,5 posto, nakon robusnog rasta od 4,2 odsto u drugom kvartalu i 3,5 odsto u trećem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.