Odobrili 10 puta veći izvoz oružja u Izrael: Prioritet

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 16:38

Odobrili 10 puta veći izvoz oružja u Izrael: "Prioritet"

Nemačka je odobrila domaćim firmama isporuku oružja i vojne opreme u Izrael gotovo deset puta veće vrednosti nego u 2022, prema podacima ministarstva ekonomije.

Nemačka vlada odobrila je domaćim firmama isporuku oružja i vojne opreme u Izrael gotovo deset puta veće vrednosti nego u celoj 2022, pokazuju podaci ministarstva ekonomije.

Vlada je do 2. novembra izdala dozvole za izvoz gotovo 303 miliona evra vrednog oružja u Izrael, prema podacima koje je dpa danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila od ministarstva ekonomije.

Iznos je gotovo 10 puta veći nego u celoj prošloj godini kada je odobrena isporuka oružja u vrednosti oko 32 miliona evra, prenosi Indeks. "Dajemo prioritet izvozu u Izrael"

Gotovo 85 posto od 218 izvoznih dozvola, njih 185, izdano je nakon napada palestinske militantne skupine Hamas na Izrael 7. oktobar.

"Nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael nemačka vlada, s obzirom na aktuelnu situaciju, daje prioritet zahtevima za izvoz vojne opreme u Izrael i njihovom rešavanju", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo privrede mora da odobri izvoz oružja u dogovoru s ministarstvom spoljnih poslova i Uredom za kontrolu izvoza (BAFA). U posebno osetljivim slučajevima u postupak se uključuje i nemačko Veće bezbednosti. Najviše oklopnih vozila, kamiona i sigurnosnog stakla

Prema dostavljenim informacijama, projektili i artoljerijske granate čine oko šest posto odobrenog izvoza, s vriednošću nešto manjom od 19 miliona evra, navodi agencija dpa.

Najveći udeo u izvozu ima oprema poput oklopnih vozila, vojnih kamiona i sigurnosnog stakla, s vrednošću isporuka od oko 284 miliona evra.

Vlada načelno ne objavljuje pojedinosti o isporukama ni konkretne informacije o izvezenim proizvodima, delom i zato da zadrži u tajnosti identitet proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.