Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o finansiranju za april-jun

Beograd -- Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je uredbu o privremenom finansiranju za još tri meseca, čime se krši zakon.

Pošto odluka o privremenom finansiranju ističe 31. marta, tehnička vlada odlučila je da prekrši i Ustav i zakon i uredbom utvrdi privremeno finansiranje države za period januar-jun 2007. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je to protivustavno i protivzakonito i da je potrebno hitno sazvati sednicu Skupštine koja bi to ispravila. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema uredbi, za taj period biće izdvojeno 260,6 milijardi dinara za primanja, 239,7 milijardi za izdatke, a planiran je suficit od 20,9 milijardi dinara. Sredstva za realizaciju Nacionalnog investicionog plana su 24,2 milijardi dinara.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić misli da uredba nije doneta na nezakonit način.

"Šta je drugo Vlada mogla da uradi, čak i da je to nezakonita odluka? Čak i kada bismo rekli da je nazakonito, a ja mislim da nije nezakonito, pored pravnih osnova postoji opšti pravni princip koji se zove postupanje u krajnjoj nužbi. To je opšte pravno načelo", rekao je Parivodić.

Parivodić je rekao da je pravni osnov za produženje važenja uredbe sadržan u članu 92, stav 1, Ustava Srbije, članu 28 Zakona o budžetskom sistemu, Zakonu o javnim prihodima i javnim rashodima i u Zakonu o vladi, izjavio je danas koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić.

Ustav u članu 92 predviđa da Srbija, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave imaju budžete u kojima moraju biti prikazani svi prihodi i rashodi kojima se finansiraju njihove nadležnosti.

Bez dogovora o sednici

Prethodno predstavnici poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke i G17 plus nisu postigli dogovor o sednici Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o budžetu koje je predložila poslanička grupa G17.

Demokratska stranka ponudila je DSS-u i G17 plus dogovor o izboru privremenog predsednika Skupštine Srbije iz redova Demokratske stranke, kako bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu, ali ni taj predlog nije prihvaćen.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da je nedostatak poverenja između stranaka u pregovorima razlog za nepostojanje dogovora o vladi. Takva atmosfera, kako je rekao u emisiji Kažiprst Radija B92, bila je prisutna i na pregovorima o prevazilaženju problema finansiranja države.

"Bilo je pitanje samo da napravimo tu tačku zakona, da se svi slože. I ono što je bitna stvar, svi su se složili, ali je očigledno problem personalno rešenje. G17 ima ideju da njihov kandidat bude privremen predsednik Skupštine, ali je zaista apsurdno da neko ko ima najmanji broj glasova u koaliciji dobije presednika Skupštine. I to se završilo tako što su nam rekli da će oni ići na uredbu u Vladi", kaže on.

"U odnosu na predloženi budžet, koji je bio 560 milijardi dinara za godinu dana, oni danas usvajaju budžet od 260 milijardi za šest meseci. Za budžet od 560 milijardi Međunarodni monetarni fond je rekao da je neprihvatljiv i katastrofalan za Srbiju, plus 24 milijarde za Nacionalni investicioni plan", kaže Šutanovac.

Šutanovac, međutim, nije odgovorio zašto poslanički klub DS-a nije tražio zakazivanje sednice na kojoj bi bio izmenjen Zakon o budžetu, a čime bi bilo izbegnuto kršenje zakona na najvišem nivou.

Božidar Đelić kaže da je za interese Srbije mnogo bolje sazvati sednicu i usvojiti uredbu koja će biti zakonski i ustavno utemeljena. "Podsećam da iznos koji može biti potrošen mora biti mnogo manji od ovoga što Vlada, po svemu sudeći, namerava da sebi dodeli. Ne može jedna vlada koja nema kapacitet da sama sebi dodeli 3,6 milijardi evra trošenja po sopstvenom nahođenju", kaže Đelić.

G17 plus prihvatila poziv DS-a na sutrašnji sastanak

Stranka G17 plus će na poziv Demokratske stranke sutra doći na sastanak na kojem bi bio postignut dogovor o nastavku konstitutivne sednice Skupštine Srbije i o izmeni Zakona o budžetskom sistemu.

U G17 plus agenciji Beta je rečeno da će se ta stranka odazvati pozivu DS jer, kako su naveli, žele da se Skupština Srbija što pre konstituiše i usvoji predlog G17 plus da se izmeni Zakon o budžetskom sistemu.

Ta stranka je navela da dva meseca govori da je Uredba Vlade o privremenom finansiranju, koja je danas usvojena, nezakonita.

G17 plus je pozdravila podršku DS-a predlogu G17 plus da se u Skupštini izmeni Zakon o budžetskom sistemu i tako omogući produženje finansiranja države, i navela da je svaka podrška dobrodošsla "makar i na sam dan kada je vlada usvojila Uredbu o privremenom finansiranju".

Tadić: Protivustavno i protivzakonito

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je usvajanje Uredbe o produživanju privremenog finansiranje protivustavno i protivzakonito i da je hitna sednica Skupštine Srbije jedini način povratka u pravno stanje.

Hitna sednica je potrebna kako bi poslanici izglasali izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, a posle te sednice Vlada bi usvojila uredbu o privremenom finasiranju za naredna tri meseca u skladu sa ustavom i zakonom, saopštio je Kabinet predsednika.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o privremenom finansiranju kojom se privremeno finansiranje države produžava do kraja juna.

Tadić je pre toga saopštio da Srbija "mora da ima stabilno budžetsko finansiranje" i pozvao sve političke partije da "hitno pristupe konstituisanju parlamenta koji bi odmah izglasao izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu".

Šta kažu ekonomisti

Miroslav Prokopijević, ekonomista Centra za slobodna tržišta, smatra da je postojala i mogućnost da stvar potpuno zakonito bude rešena pošto nije potrebno da Vlada da neki predlog da bi Skupština o tome odlučila.

"Međutim, neko ne želi da formira takvu privremenu većinu, makar jednokratnu, jer verovatno to znači ulazak u neke obaveze koje kasnije mogu da imaju određenu gravitacionu težinu u vezi s formiranjem vlade. Okolnost da neko ne želi da ide tim zakonitim putem nego da namerno ide nezakonito je jedan vrlo važan signal za birače i za rasplet oko nove vlade", kaže Prokopijević.

"Očekujem da će Vlada doneti danas takvu uredbu jer je najavljena. Međutim, to je nastavak jedne loše prakse da se zakoni krše podzakonskim aktima. Možda je bilo bolje da se pusti da stvari ide po inerciji, da se zakon 'inerciono krši', jer je ovo namerno kršenje", rekao je on.

Prokopijević kaže da investitori svakako nisu oduševljeni razvojem događaja. "Pregovori sa EU stoje otkad su raspisani izbori, a to je bilo pre više meseci, nema najave ni za jedno veće ulaganje u Srbiji, a posebno ne 'grinfild' ulaganja. Svi čekaju šta će se desiti, a neko se snebiva. Nadam se ta će 'taj ko se snebiva' platiti ceh ako bude novih izbora", kaže on.

Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka, takođe smatra da je nedopustivo to što se odluka o privremenom finansiranju donosi u poslednji čas, i to kršenjem zakona. S druge strane, privremeno finansiranje nije dobro rešenje za državu.

"Već vidite da su mnoge stvari otežane. Privremeno finansiranje znači da se troši samo ono što je odobreno. Drugim rečima, nemate mogućnost za razvoj, širenja. I posledice toga građani mogu vrlo ozbiljno da osete u narednom periodu zbog toga što punjenje budžeta, iako ide na pravi način, može biti dovedeno u pitanje, naročito isplate određenih budžetskih korisnika", kaže on.

Sadašnjoj vladi je trebalo šest meseci od preuzimanja vlasti da ustali ekonomski sistem, i te godine je inflacija bila 15 odsto. Sadašnje odlaganje formiranja vlade ipak neće imati tako ozbiljne posledice, smatra Erić.

"Činjenica je da će, kad god se menja vlada, postojati određeni tranzitorni period. Međutim, dosta je urađeno, moram da priznam, u tom smislu, jer je uveden sistem državnih sekretara i, faktički, državna administracija već postoji", smatra on.

"Pored toga, imena koja figuriraju nisu nepoznata imena i u pitanju su ljudi koji su manje-više bili uključeni u neke poslove. Tako da mislim da će taj period biti kraći, ali je sasvim izvesno da ćemo izgubiti jedan deo vremena", kaže on.

Ekonomisti upozoravaju na to da bi izmena Uredbe o privremenom finansiranju u suprotnosti sa Zakonom bila opasan presedan. To bi otvorilo put nekoj budućoj vladi da izbegne glasanje o budžetu u parlamentu, pitanju na kom u svetu najčešće padaju vlade.

Ekonomista Miladin Kovačević izjavio je da je novom uredbom najverovatnije odobren isti iznos sredstava kao i za prvo tromesečje ove godine.

On je u izjavi za Betu kazao da je bitno da li će tokom sledeća tri meseca privremenog finansiranja biti korišćena i sredstva namenjena za Nacionalni investicioni plan jer je Međunarodni monetarni fond jasno stavio do znanja da ne odobrava NIP i da budžet za ovu godinu treba da bude restriktivan.

Problem je, kako je naveo, to što nema jasne vizije ekonomske politike za 2007. godinu i što nema budžeta.

Saradnik Ekonomskog instituta Jurij Bajec je agenciji Beta rekao da usvajanja privremenog finansiranja posle 31. marta "u praksi do sada nije bilo", ali je i upozorio da bi bez rešenja budžetskog finansiranja posle tog datuma "moglo doći do zastoja u funkcionisanju države".

Ukoliko Vlada ne bi donela takvu odluku, makar ona bila i nelegalna, došlo bi do zastoja u funkcionisanju države, u isplati budžetskim korisnicima i penzionerima, rekao je Bajec.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.