Odluka Rusije znači samo jedno

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 08:11

"Odluka Rusije znači samo jedno"

Rusko napuštanje inicijative o žitu je veliki rizik po bezbednost hrane, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Međunarodni monetarni fond danas je saopštio da izlazazak Rusije iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem pogoršava izglede za globalnu bezbednost hrane i rizikuje da poveća inflaciju hrane, posebno u zemljama sa niskim prihodima.

MMF će nastaviti pažljivo da prati tekuća dešavanja u regionu i njihov uticaj na globalnu nesigurnost hrane, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

''Prekid inicijative o žitu utiče na snabdevanje hranom zemalja koje se u velikoj meri oslanjaju na uvoz iz Ukrajine, posebno u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u južnoj Aziji'', saopšteno je iz MMF-a.

Sporazum o žitu juče je obustavljen, a u ponedeljak je Ruska Federacija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma sa Rusijom nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje neće ispuniti svoja obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.