Odlučite koje projekte želite

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odlučite koje projekte želite"

Razvijanje infrastrukture za transport i energetiku važno je za privredni rast i dalji razvoj zemlje, rekao je Johanes Han.

Na sastanku kom su pored komesar EU za susedsku politiku i proširenje, prisustvovali i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović govorilo se o prioritetnim infrastrukturnim projektima iz sektora transporta i energetike za koje je planirano da ih u 2015. i 2016. podrži EU, drugi donatori i međunarodne finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucije.

Han je poručio da će srpski ministri morati da donesu važne odluke o tome koji projekti će se finansirati, a koji će biti odbijeni ili odloženi, kao i da se moraju ubrzati administrativne procedure da bi se pospešila realizacija tih projekata.

Cilj je da "srpska privreda postane održiva i konkurentna", rekao je Han i dodao da EU želi da podrži projekte koji su od strateške važnosti za zemlju i region.

Kao posebno važne projekte, evropski komesar je istakao izgradnju autoputa E80, deonice kod Niša, i deonice na Koridoru 10 i intermodalnog terminala u Beogradu, kao i izgradnju gasovoda Srbija-Bugarska.

Predstavljeni su i projekti modernizacije železničke pruge Beograd-Budimpešta i pruge Niš-granica sa Makedonijom, kao i gasovoda Trans-balkanskog koridora i projekat smanjenja emisije štetnih gasova na termoelektrani Nikola Tesla.

Han je rekao da je Srbija deo Evrope i, kako se nada, uskoro i EU i zato mora što bolje da se pripremi za buduću EU perspektivu. Evropski komesar posle sastanka otišao je u posetu Obrenovcu, u kojem je boravio pre godinu dana tokom poplava koje su izazvale veliku materijalnu štetu u tom gradu.

Ministar Vujović rekao je da su investicije jedan od ključnih izvora rasta, posebno kroz povećanje kapaciteta privrede i da će Srbija "biti deo EU u onoj meri u kojoj će biti povezana sa njom institucijama, ali i infrastrukturom".

Jadranka Joksimović ukazala je da Srbija ima stalnu podršku EU za ono što radi u okviru ovog odbora i izrazila zahvalnost na tome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.