Odlučeno - kopamo put ispod Fruške gore

Izvor: B92, 05.Jun.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučeno - kopamo put ispod Fruške gore

Vlada Srbije i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine sufinansiraće izradu idejnog projekta tri deonice puta Novi Sad – Ruma.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodina Nebojša Malenković potpisali su ugovor koji predviđa prenos 76,8 miliona dinara tom ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za tri deonice brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume.

Po ranijim informacijama, novi put između Rume i Novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sada s tunelom kroz Frušku goru, trebalo bi da bude dugačak 33 kilometra i da ima obilaznice oko Rume i Petrovaradina.

"Dosta je bilo priče - gradićemo Fruškogorski koridor, o kojem se do sada puno pričalo, ali je malo urađeno. Mi želimo da se to promeni i današnjim potpisivanjem ugovora o prenosu sredstava za sufinansiranje idejnog projekta ubrzano stvaramo preduslove da se ovaj putni pravac gradi", rekla je Mihajlovićeva u Vladi Srbije.

Ona je poručila da je stav vlade i ministarstva da nijedan projekat ne sme da stoji, kao i da je tzv. Fruškogorski koridor projekat od velikog značaja za građane Vojvodine i Srbije.

"Insistirala sam da se ovaj projekat vrati među prioritete i da se na njemu radi mnogo brže nego u prethodnim godinama. Izgradnja Fruškogorskog koridora omogućava rasterećenje saobraćaja u gradskom jezgru Novog Sada, spajanje industrijskih zona i bolje povezivanje Srema i Mačve sa Banatom", dodala je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, u perspektivi ovaj putni pravac treba da omogući povezivanje Koridora 10 i Koridora 4 i stvaranje najkraće veze između Bosne i Rumunije.

Javna nabavka za izradu Idejnog projekta tri deonice, ukupne dužine 37,18 kilometara, biće raspisana do 19. juna. Ukupna vrednost javne nabavke je 153,8 miliona dinara, od čega je u državnom budžetu obezbeđeno 77 miliona.

Zaključivanje ugovora s najboljim ponuđačem očekuje se najkasnije sredinom septembra, piše u saopštenju.

Do kraja ove godine trebalo bi da bude završen idejni projekat za najmanje jednu deonicu, što će omogućiti početak sukcesivne izgradnje deonica već u prvoj polovini sledeće godine.

Upoedo sa izradom Idejnog projekta, radiće se ekonomske analize da bi se našlo najbolje rešenje za finansiranje izgradnje.

Idejni projekat za četvrtu deonicu Fruškogorskog koridora - od početka obilaznice oko Rume, do petlje sa auto-putem Beograd-Zagreb, biće urađen po završetku studije izvodljivosti koju pripremaju Putevi Srbije, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mihajlović: Dosta priče, gradićemo Fruškogorski koridor

Izvor: Blic, 05.Jun.2015

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodina Nebojša Malenković potpisali su danas ugovor koji predviđa prenos 76,8 miliona dinara tom ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.