Odgovorniji pristup krizi

Izvor: B92, 26.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovorniji pristup krizi

Beograd -- Stručnjaci smatraju da Vlada mora mnogo odgovornije da pristupi prevenciji nadolazeće ekonomske krize, a Vlada, poslovaci i sindikati moraju više da sarađuju.

Gosti emisije "Uvećanje" složili su se da je važna saradnja. Ipak, prema njihovim rečima, najvažnija mera je štednja. Pitanje plata direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća u javnosti se nameće kao najvažnije u vremenu ekonomske krize. Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je to pitanje važno, ali ne i ključno.

Ona smatra da je štednja neophodna, ali da funkcioneri upravnih odbora javnih preduzeća treba da rade besplatno.

"Ja sam, uzgred budi rečeno, član Upravnog odbora Politike. Mi smo se odrekli svojih primanja pre svega ovoga, jer smo rekli da spašavamo kuću od javnog značaja. Mi radimo na volonterski način", rekla je Sonja Liht.

"Ja kandidujem ideju da se u svim upravnim odborima ljudi odreknu plata. Imaju oni primanja na drugim mestima. Neka rade malo za javno dobro", dodaje ona.

Dinar nastavio pad

Dinar je u odnosu na evro oslabio za 26 para i pao na najniži nivo ove godine - zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije je 88,77 dinara za evro.

Narodna banka je juče na međubankarskom deviznom tržištu prodala 60 miliona evra da bi sprečila preveliku promenu kursa dinara. Narodna banka Srbije je u novembru ukupno prodala 292 miliona evra.

Unija poslodavaca pozvala je svoje članove da se odreknu jednog dela profita kako bi sačuvali radna mesta zaposlenih. Takođe, privrednici traže i od države da novac iz budžeta usmeri na projekte koji donose puno novca.

"Mi državu molimo da ona uvede mere u krizi da nema akva parkova, žičara, 'audija', 'oktavija'. U krizi svi zajednički moramo da stegnemo kaiš i podnesemo krizu", kazao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

U Vladi kažu da je najvažnija mera u ovom momentu restriktivan budžet za sledeću godinu, jer ekonomisti očekuju da kriza u punoj snazi pogodi Srbiju krajem proleća 2009. godine.

"Prva stvar koja je prethodila tome je dogovor sa MMF-om i dogovor da će budžetski deficit u narednoj godini biti jedan i po odsto. Sada je obaveza da mi taj budžet donesemo. Ja verujem da se tu stvari razvijaju u dobrom pravcu", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Vlada Srbije je pre više od mesec dana predložila Skupštini na usvajanje paket mera za suzbijanje ekonomske krize. Poslanici zbog neefikasnih diskusija još uvek nisu usvojili predložene zakone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.