Odbor prihvatio predlog budžeta

Izvor: B92, Beta, 22.Dec.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor prihvatio predlog budžeta

Beograd -- Predlog zakona o budžetu za 2011, koji je stigao u Skuštinu Srbije, usvojen je na sednici Odbora za finansije.

Poslanici opozicije kritikuju vladajuću koaliciju zato što i ove godine o važnim zakonima, kao što je budžet, raspravljaju u neprimereno kratkom roku.

I dok se oni bune da su primorani da danonoćno pišu amandmane zakona koje i ne stižu da pročitaju, vlast poručuje da je opozicija za sve imala dovoljno vremena.

Hol Doma Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštine je ukrašen, postavljena je jelka, ali u parlamentu još ne vlada praznično raspoloženje. Iz sale u salu istrčavaju poslanici, a za njima i novinari kako bi stigli na nekoliko sednica skupštinskih odbora koji su zakazani skoro u isto vreme.

Ipak, u Odboru za finansije sede predstavnici opozicije potpuno nezainteresovani i bez pitanja slušaju izlaganje ministarke finansija Diane Dragutinović o budžetu za narednu godinu.

Ministarka je rekla da je postignut osnovni cilj da u idućoj godini deficit budžeta svih nivoa vlasti bude 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za skoro 0,7 odsto manje nego u 2010.

Ona je naglasila da je četiri petine ukupnih budžetskih rashoda namenjeno ispunjavaju zakonskih obaveza prema budžetskim korisnicima.

"Za isplate zaposlenima biće potrošeno 23 odsto izdataka budžeta, 11 odsto su socijalna davanja, osam odsto transferi lokalnim samoupravama, a 10 odsto subvencije", navela je Dragutinovićeva.

Dok se po hodnicima raspravlja o budžetu, centralna tema u glavnoj sali su pravosudni zakoni.

Poslanici opozicije, kako kažu, nisu stigli zakone do kraja ni da pročitaju, a kamoli da na njih napišu amandmane.

Tokom dana, u parlamentu je održano šest sednica različitih skupštinskih odbora. Isto tako, počela je sednica na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o budžetu, Zakonu o penzijama, ali i o setu zakona iz oblasti pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.