Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odakle višak novca u budžetu Srbije

Ukupni prihodi snažno porasli krajem maja (8,2 odsto), dok rashodi stabilno padaju (4,7 procenata), navodi se u izveštaju

Samo dan nakon što se premijer Aleksandar Vučić, gostujući na nacionalnoj televiziji, pohvalio dobrim rezultatima u budžetu, dobre ocene stanja srpske kase stigle su i iz Evropske komisije (EK). Kako se navodi u redovnom tromesečnom izveštaju EK za zemlje kandidate, srpski budžet nastavio je sa pozitivnim iznenađenjima.

– Na kraju maja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << manjak u državnoj kasi dostigao je 27,2 milijarde dinara, što čini svega 0,7 odsto procenjenog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). To čini četvrtinu deficita ostvarenog u istom periodu prošle godine – kaže se u izveštaju EK.

Ukupni prihodi su snažno porasli (za 8,2 odsto), ocenjuje se u ovoj analizi. Najvećim delom tome su doprinele akcize (rast od 21,8 odsto), uvozni PDV (10,2) i neporeski prihodi (58,3 procenta).

Sa druge strane rashodi padaju stabilnim tempom, pa međugodišnji pad iznosi 4,7 odsto. Najviše su smanjeni izdaci za plate (12,2) i penzije (3,2 odsto).

U izveštaju se navodi da su, zbog kursnih razlika, od početka godine državna dugovanja veća za čak 150 milijardi dinara. Najviše zbog rasta dolara u odnosu na evro.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je preksinoć će Srbija ove godine imati 70 milijardi dinara više prihoda od predviđenih i ponovio da će građani osetiti boljitak i da će plate u javnom sektoru i penzije porasti.

Vučić je za RTS, navodeći da podaci nisu još usaglašeni sa MMF, rekao da će Srbija imati 18 milijardi dinara više u doprinosima, 15 više u porezu na dodatu vrednost, te 20 milijardi u akcizama i isto toliko u neporeskim prihodima. To polako pokazuje podizanje srpske ekonomije – rekao je Vučić.

Premijer je naveo i to da će Srbija, ako budemo imali stagnaciju do kraja godine, imati pozitivan godišnji rast od 0,5 odsto, što je, uz mere fiskalne konsolidacije, kako je naglasio, „malo čudo”.

Vučić je rekao da će to građani u budućnosti da osete i najavio rast plata i penzija.

Najveće povećanje imaće prosvetni radnici, zatim radnici u zdravstvu, policija i vojska, a boljitak će osetiti i svi penzioneri.

Premijer je rekao da je dobru ekonomsku politiku videla i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je nedavno posetila Srbiju, i koja je ocenila da u Srbiji postoji ozbiljnost i odgovornost u pristupu i da budućnost nije urušavana zbog političkih poena.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.