Izvor: B92, 06.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra skuplje gorivo

Beograd -- Gorivo na pumpama u Srbiji, od subote u ponoć koštaće desetak para manje od sto dinara.

Sa ovim pokupljenjem građani Srbije kupovaće najskuplji benzin u regionu. Zemlje u okruženju povećanje cene sirove nafte u svetu pokušale su da ublaže smanjenjem akciza, ali u ministarstvu finansija Srbije kažu da takve mere nisu planirane.

Gorivo na pumpama u subotu posle ponići, biće skuplje u proseku za 2,5 dinara.

Tako će vozači u Srbiji, motorni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bezolovni benzin umesto 97,60 ubuduće plaćati 99,85 dinara po litru.

Na najavljeno poskupljenje vozači reaguju sležući ramenima uz konstataciju da je to sad već prevše.

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da je poskupljenje posledica rasta cene sirove nafte u svetu koja je dostigla cenu od skoro 105 dolara po barelu.

To međutim nije i razlog zbog kojeg je naše gorivo sa cenom od 1,16 evra po litru najskuplje u regionu.

"Akcize zaparvo jako utiču na konačnu cenu nafte jer u njoj na kraju imate, akcize, cene nafte i prerade, tako kada se uzme cena nafte i prerade, cene u Hrvatskoj i Srbiji su iste, medjutim ono što nakon toga stvara razliku su akcize koje su u potpunoj ingerenciji Ministarstva finansija a ne ministarstva energetike", objašnjava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović.

Iako ekonomisti smatraju da bi cena goriva u Srbiji bila dosta niža kada bi država smanjila dažbine, kao što su to uradile recimo Slovenija i Hrvatska, u ministarstvu finansija kažu da trenutno o tome ne razmišljaju.

Kako je rečeno za B92 akcize na gorivo su jedan od najznačajnijih prihoda u budžetu, i država ne želi toga da se odrekne.

Opširnije možete pročitati ovde.

"Skuplje nego u regionu"

Gorivo u Srbiji skuplje je nego u regionu i pojedinim zemljama Evropske unije, a sadrži više olova, sumpora i kancerogenih aromata, prenose beogradski listovi.

Kako prenosi "Politika", u dizelu D-2 koji se prodaje u Srbiji, a "koji se u Evropi zove 'šumski dizel'", ima 20 puta više sumpora nego u Evropskoj uniji, dok eko-dizel 3 ima šest puta više sumpora od evropskog. Kada je reč o benzinima, situacija je malo bolja, jer se domaći

benzin od evropskog razlikuje po prisustvu aromata, kojih u Srbiji ima oko pet odsto po litru a u Evropi oko jedan odsto, uz napomenu iz NIS-a da aromati ne štete radu motora, ali da su kancerogeni.

Istraživanje "Blica" pokazalo je da je kvalitet bezolovnog benzina BMB 95 na pumpama pet naftnih kompanija ujednačen i da odgovara srpskim standardima, ali je daleko ispod evropskih standarda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dizel stiže bezolovni

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2008

Gorivo na pumpama u Srbiji poskupeće od sutra, u proseku za 4,52 odsto, najavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Motorni benzini biće skuplji za 2,3 dinara po litru, a dizel za 2,7 dinara. Usklađivanje prema nafti i dolaru

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.