Od sutra primena dodatnih mera

Izvor: B92, 17.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra primena dodatnih mera

Beograd -- Sutra počinje primena Vladinog dopunskog paketa ekonomskih mera koji, između ostalog, predviđa plasman povoljnih privrednih kredita.

Primena dopunskog paketa ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje krize počinje sutra. Nove mere namenjene su kao podrška privredi i predviđaju plasman povoljnih kredita od ukupno 180 milijardi dinara. Kako je ranije izjavio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, krediti za likvidnost privrede iznosiće oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 80, a za investicije oko 17 milijardi dinara.

Samo neke od ekonomskih mera Vlade Srbije koje stupaju na snagu od sutra su: Dodatnih 40 milijardi dinara kredita za likvidnost. Skoro upola niže kamatne stope od tri odsto na godišnjem nivou za kredite za likvidnost sa deviznom klauzulom. Ponovno uvođenje dinarskih kredita za likvidnost s kamatom od 10,5 odsto, koja će biti promenjljiva jer će zavisiti od referentne kamatne stope NBS-a. Povoljni potrošački krediti za kupovinu građevinskog materijala.

"Vlada Srbije će pomoći i sa novim merama koje stupaju na snagu od ponedeljka. Duplo niže kamatne stope znače jefinitiji novac za privredu, mnogo više ulaganja u građevinatrstvo i izgradnju puteva i da rešimo neke probleme u pojedinim sektorima, kako bismo poboljšali likvidnost u specifičnim sektorima”, rekao je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

"Novost je to što je prvi put uveden dinarski kredit posle dugo godina. Očekujemo, kako centralna banka bude smanjivala svoju referentnu kamatu, da ti krediti postanu jednocifrenu u drugoj polovini ove godine”, objasnio je on.

Nove mere Vlade Srbije imaće pozitivan efekat, ali neće potpuno rešiti problem, smatra urednica magazina "Ekonometar” i "Biznis” Radojka Nikolić.

Ona kaže da teret pomoći privredi ponovo preuzimaju građani, jer će država iz budžeta subvencionisati razliku bankama, koje ne žele da odustanu od realne kamate koja iznosi između 12 i 13 procenata.

"Krediti za likvidnost će rešiti trenutno situaciju, odčepiće ta zagušenja do kojih je došlo, jer je bilo apsolutno nestašice sredstava po bilo kom osnovu, ali znači da razboja nema, odnosno da ćemo jedva funkcionisati na nivou koji je postojao i pre ove drastično ugrožene likvidnosti”, kaže Nikolićeva.

Osnivač i direktor "Trend risrč" instituta iz Njujorka Džerald Selente ocenio je za Večernje novosti da je trenutna kriza gora od velike depresije dvadesetih godina prošlog veka, i da ona možda može potrajati punu deceniju.

On je naveo da posebno teški dani očekuju istočnu Evropu, ne samo u ekonomskom smislu, jer nedostatak novca na videlo izbavuje i druge probleme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.