Od skupljeg mesa profit klaničarima

Izvor: Večernje novosti, 24.Sep.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od skupljeg mesa profit klaničarima

Uzgajivači svinja tvrde da je julski skok cena namešten da bi prerađivači i trgovci zaradili. Domaći stočari od letnjeg poskupljenja, uspeli da prodaju samo jednu turu od 190 dinara JULSKI skok cena mesa bio je "namešten" samo zato da bi klaničari i trgovci napunili džepove, a da mi, proizvođači, ostanemo "kratkih rukava", kao i dosad. Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo samo jednu turu od pedesetak tovljenika. Onda je cena počela da pada, tako da ih sada prodajemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za 150 dinara po kilogramu. Ovako skok cene tovljenika u julu komentariše Stipan Šarčević, farmer iz Starog Žednika, koji godišnje, na svojoj farmi sa 50 krmača, proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika. On se, kao i njegovi kolege, vlasnici farmi svinja, ponadao kako će povećanje cene potrajati bar nekoliko meseci i da će zahvaljujući dobroj ceni uspeti da smanji gubitak, koji je nastajao mesecima, pošto su tovljenike prodavali ispod tržišne cene. - Ponadao sam se da će viša cena u otkupu potrajati bar nekoliko meseci, a pokazalo se da će višu cenu plaćati samo kupci mesa u prodavnicama. Jeste li možda videli da je iko smanjio cenu mesa, iako je otkupna cena tovljenika značajno pala... Gruba računica kaže da sam po tovljeniku, pre poskupljenja, imao gubitak između dve i tri hiljade dinara, i pored toga što sam proizvodim gotovo svu hranu za životinje. Ozbiljno razmišljam o tome da izađem iz ove proizvodnje. Ne znam zašto da radimo, samo da stvaramo gubitke. Slično razmišlja i njegov kolega Marko Ivanović, iz Krčedina, koji, istina, ima manje kapacitete, jer u turnusu može da tovi oko 20 tovljenika. - Sve je jasnije da bavljenje stočarstvom, odnosno, tovom svinja, nema sjajnu budućnost - kaže Ivanović. - Gajiću svinje samo za potrebe moje porodice, a mislim da ću početi da se bavim nekom profitabilnijom delatnošću. Samo, šta u našoj poljoprivredi može da donese siguran profit? Dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u vreme skoka cene tovljenika je ukazivao kako cena neće biti viša od 190 dinara po kilogramu. - U Srbiji je cena svinja skočila, jer smo pratili porast cene svinjetine u EU - objašnjavao je Radović. - Klaničari, naime, nisu mogli da se oslone na uvozno meso, a tovljenika u Srbiji tada nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara proizvode gubitke. PROIZVODNjA TRI MILIONA GRLA U SRBIJI se, kako je naveo Radović, godišnje proizvede i u klanicama preradi oko tri miliona tovljenika, teških između 85 i 120 kilograma. Tovljenici koji se otkupe plaćaju se po količini, odnosno "živoj meri", bez obzira na to koliki im je procenat mesnatosti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Skok cene mesa bio namešten da bi klaničari i trgovci napunili džepove"

Izvor: Radio 021, 24.Sep.2016

Uzgajivači svinja tvrde da je julski skok cena namešten da bi prerađivači i trgovci zaradili..."Julski skok cena mesa bio je "namešten" samo zato da bi klaničari i trgovci napunili džepove, a da mi, proizvođači, ostanemo "kratkih rukava", kao i dosad. Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.