Od radionice do Ikeinog dobavljača

Izvor: RTS, 06.Sep.2014, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od radionice do "Ikeinog" dobavljača

Dolazak u Srbiju najpoznatijeg svetskog proizvođača jeftinog nameštaja "Ikee" dugo se najavljuje. Malo je, međutim, poznato da za "Ikeu" već deceniju radi firma iz Pomoravlja. Od male stolarske radionice u paraćinskoj garaži izrasli su u "Ikeinog" dobavljača koji zapošljava 190 radnika, a prošle godine izvezli su robu vrednu tri i po miliona evra.

Jeste samo oklagija, ali svaka od 30.000 komada mesečno koliko se proizvede mora da bude ista u milimetar, baš kao i set >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nožica i kuhinjske daske koje iz ćuprijskog pogona na svetsko tržište izlaze sa žigom "Ikee" i oznakom – proizvedeno u Srbiji. Od bukovih trupaca iz Južnog Kučaja kroz hale, do gotovog proizvoda koji se kontroliše nekoliko puta.

Radnica Tijana Miladinović kaže da imaju proizvode sa pukotinama, sa čvorovima, a dobre ponovo pakuju.

Od 190 radnika u dve smene – većina je žena, za koje vlasnik firme tvrdi da su mnogo savesniji radnici.

Slađana Miletić kaže da je zaposlena četiri godine, nije joj teško i zadovoljna je platom.

Osnivač firme ističe da nije mogao ni da sanja o tolikoj proizvodnji kada je pre deset godina sa pet radnika počeo saradnju sa "Ikeom". Ključ uspeha, po njemu, jeste predanost poslu i poštovanje dogovora.

"Mi najveći imamo problem, pomalo neodgovorno, po onom našem sistemu – lako ćemo ili nije važno. Ovde je takav sistem da je sve važno. Ne treba ti mnogo o tome da razmišljaš i da se iscrpljuješ, nego samo ono što potpišeš da to i poštuješ", kaže suvlasnik firme "Standard fernitjur Serbija" Stevan Lukić.

Firma je u centralnom sistemu "Ikee", te je ažuriranje količina koje su potrebne – svakodnevno.

"Naše kolege proveravaju kakve su narudžbine i prijavljuju se za određene zadate narudžbine i samim tim potvrđuju kompletiranje proizvodnje. 'Ikea' sama organizuje logistiku, to jest isporuku robe", navodi Miodrag Perović, finansijski rukovodilac.

Proizvođači iz celog sveta koji rade za "Ikeu" moraju da poštuju sve standarde kvaliteta, rokove isporuke i odnosa prema radnicima. Škarta ovde praktično i nema jer se i ono što ne valja prerađuje u brikete i izvozi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.