Izvor: B92, 10.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ponedeljka poskupljenje mesa

Beograd -- Sveže meso i proizvodi pojedinih prerađivača već od ponedeljka biće skuplji u maloprodaji za 10 do 15 odsto.

Kao razlog za poskupljenje navodi se smanjenje stočnog fonda i naglo povećanja cene žive stoke. Ovo poskupljenje, međutim, Ministarstvo poljoprivrede smatra neopravdanim jer je meso, kako kažu, u radnjama već skupo.

Uzgajivači svinja povećali su cenu žive vage na 120 dinara po kilogramu, a kao razloge za poskupljenje navode visoke cene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stočne hrane i nisku otkupnu cenu stoke.

Zbog skupog odgoja mnogi su odustali od gajenja svinja, pa je stočni fond smanjen na dva miliona, u odnosu 3,5 miliona svinja u prošloj godini.

Sve ovo razlog je zbog kog prerađivači žele da poskupe svoje prozvode.

"Mi imamo manje sirovina, manje su ponuđene količine i na taj način pokušaće se sa nižim povećanjem, a kasnije zavisi od toga da li će biti uvoz, ili kakvo će se meso naći na stranom tržištu i koje će količine uvoza biti, dakle od toga će zavisiti buduće poskupljenje", kaže Ferenc Major iz Saveza udruženja uzgajivača.

U Ministarstvu poljoprivrede, međutim smatraju da je poskupljenje neopravdano.

"S obzirom da je cena mesa rasla u maloprodaji, a imali ste da je cena žive stoke bila na nivou od pre godinu dana, a s druge strane, bila je velika suša prošle godine koja je uslovila povećanje cena stočne hrane. I posle toga cena žive stoke nije rasla, dok je cena mesa u maloprodaji nekoliko puta povećavana. Stoga mislim da je najavljeno poskupljenje nerealno", kaže Dušan Katić, portparol Ministarstva poljoprivrede.

Većina prerađivaća svinjskog mesa koje je B92 pokušao danas da kontaktira odbili su da daju komentar na najavljeno poskupljenje.

Čak ni na Sajmu poljoprivrede, nisu želeli da govore o novim cenama. Jedino smo od kompanije Juhor dobili obećanje da njihovi proizvodi neće poskupeti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.