Od plata u Vojvodini veće jedino u Beogradu

Izvor: Mondo, 29.Maj.2013, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od plata u Vojvodini veće jedino u Beogradu

Neto zarada u Vojvodini najmanje zaostaje za republičkim prosekom od svih regiona u Srbiji što, kažu iz Vlade Vojvodine, govori da je to najperspektivniji i najuspešniji region.

Vlada Vojvodine je na današnjoj sednici navela da je prosečna neto zarada u Srbiji u protekla tri meseca iznosila 41.403 dinara, a da je u Vojvodini prosečna neto zarada iznosila 39.929 dinara, što je za četiri odsto ili za 1.474 dinara ispod republičkog proseka.

"U odnosu na republički >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prosek, prosečna neto zarada u Beogradskom regionu bila je za 9.704 dinara ili za 23 odsto veća od republičkog proseka. Ukoliko se izuzme Beogradski region, prosečna neto zarada u Vojvodini je ubedljivo viša u odnosu na bilo koji drugi region u Srbiji", navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Podaci pokazuju da je od ukupno 45 jedinica lokalne samouprave u Vojvodini, prosečnu neto zaradu iznad republičkog proseka ostvarili su Novi Sad, Pančevo, Senta, Apatin, Pećinci, Vršac, Beočin i Bačka Palanka.

U 37 opština, koje su ostvarile prosečne neto zarade ispod republičkog proseka, zarade su se kretale u rasponu od 27.224 dinara do 40.322 dinara.

"Kada je reč o razlozima zbog kojih je jedino zarada u Beogradskom regionu znatno viša od republičkog proseka, mora se uzeti u obzir podatak da je u Beogradskom regionu 45 odsto zaposlenih u državnom sektoru, sa visokim zaradama, što značajno utiče na visinu prosečne zarade", saopštila je pokrajinska vlada.

U Vojvodini je broj zaposlenih u državnom sektoru za 25 odsto manji nego u Beogradskom regionu, tako da je to osnovni razlog zaostajanja za prosečnim zaradama u odnosu na Beogradski region, smatraju u Vladi Vojvodine.

Navodeći još neke ekonomske pokazatelje koji Vojvodinu čine najuspešnijim regionom, pokrajinska vlada je istakla činjenicu da Pokrajina ostvaruje najbolji izvoz, ima najracionalniji uvoz i privukla je 45 odsto svih stranih investicija u Srbiji.

"Iz navedenih pokazatelja može se zaključiti da je Vojvodina najperspektivniji i najuspešniji region po privrednim pokazateljima u Srbiji i zato tvrdnje o njenoj stagnaciji nemaju nikakav osnov", zaključili su članovi Vlade Vojvodine.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.