Od oktobra kreće putnički saobraćaj: Samo 35 minuta između dva grada

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 11:57

Od oktobra kreće putnički saobraćaj: Samo 35 minuta između dva grada

Pruga dužine 26,63 kilometra, postavljena još davne 1885, biće jedna od najmodernijih elektrifikovanig evropskih železničkih deonica.

"Pruga Subotica - Segedin je izgrađena i od oktobra se kreće sa putničkim saobraćajem, a u naredne dve godine radiće se zajednički pregled putnika na stanici. Od 2025. godine imaćemo zajednički granični prelaz u Segedinu", najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Teretni saobraćaj između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva bratska grada krenuo je prošlog avgusta, a sada se s nestrpljenjem očekuje i polazak putničkog voza. Železničke stanice na Paliću, Bačkim Vinogradima i Horgošu su u potpunosti obnovljene i u njima su montirani svi neophodni uređaji koji obezbeđuju funkcionisanje železničkog saobraćaja. Na Paliću i Horgošu su izgrađeni pešački pothodnici - podzemni prolazi, a za osobe sa teškoćama u kretanju postoji i lift. Izgrađene su i dve nove železničke stanice, jedna kod Javnog skladišta u Subotici, a druga u Hajdukovu, tako da će sa srpske strane trase voz stajati na pet mesta.

Između Subotice i Horgoša izgrađeno je ukupno 13 železničkih prelaza, svaki je opremljen najmodernijom svetlosnom signalizacijom i automatskom rampom. Ova oprema postavljena je čak i na ukrštanjima pruge sa zemljanim putevima. Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Teretni vozovi na jednoj od najmodernijih pruga u Srbiji, u koju je sa srpske strane uloženo više od 85 miliona evra, saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat, dok će putnički ići i do 120 kilometara na sat. Putovanje između dva grada trajaće nešto više od pola sata.

Predloženo je devet parova polazaka - u tri ujutru, jedan pre podne, jedan po podne, dva predveče i uveče još dva para. To bi i te kako značilo meštanima pograničnih mesta koji svakodnevno prelaze državnu među da bi išli u školu ili na posao.

Ono što je potrebno jeste da se uspostavi sistem carinske i pasoške kontrole između dve države, što je duga i ozbiljna procedura. Težnje su da se pasoška kontrola odvija bez zaustavljanja voza i izlaska putnika, na jednom mestu, u Segedinu. Jer je, složićemo se, nonsens da putovanje traje 35 minuta, a da putnici u Horgošu, sve sa stvarima izlaze i uzlaze iz voza i čekaju na kontrolu.

Počelo posle Orbanove posete

"Modernizacija pruge Subotica - Horgoš" počela je 18. oktobra 2021. godine u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske. Tada je ovaj projekat predstavljen kao simbol prijateljstva dve susedne zemlje, ali i prethodnica drugog, još većeg projekta izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, čija je realizacija, takođe, u punom jeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.