Izvor: B92, 18.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Od nedelje jeftinije gorivo"

Beograd -- Problemi sa isporukom nafte privatnicima zbog rafinerije u Pančevu, a iz Vlade najavljuju pojeftinjenje goriva od nedelje.

Gorivo na pumpama u Srbiji od nedelje, 21. januara, najverovatnije će pojeftiniti, kažu u Ministarstvu trgovine. "Gorivo će verovatno biti jeftinije u proseku za četiri dinara po litru", izjavio je pomoćnik ministra za trgovinu Srđan Srećković. Srećković je agenciji Beta rekao da je pojeftinjenje posledica naglog pada cene sirove nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svetskim berzama za 11,5 odsto.

"Ovim sniženjem cene će biti gotovo pet odsto niže, što će smanjiti i stopu inflacije za 0,5 odsto", rekao je Srećković.

Poslednja promena cene goriva na pumpama u Srbiji bila je 5. januara 2007. godine, kada su naftni derivati u proseku pojeftinili za oko 60 para.

Uredbom o cenama derivata predviđeno je da se cene goriva menjaju na 15 dana ukoliko ukupna promena cene sirove nafte i kursa dolara u tom periodu bude veća od 1,5 odsto.

Kad benzen uslovljava benzin

Kompanija Petrobart avia upozorava da bi snabdevanje privatnih benzinskih pumpi u Srbiji moglo biti ugroženo.

Rafinerija nafte "Pančevo" već dva dana ne isporučuje motorni benzin zbog nepovoljnih meteoroloških uslova i porasta zagađenosti vazduha u Pančevu. Potpunoj obustavi isporuke prošle nedelje prethodilo je i skraćenje vremena za utovar benzina u pančevačkoj rafineriji. Međutim, Saša Mileusnić iz Petrobarta kaže za B92 da obustava isporuke benzina nije rešenje za dugogodišnji ekološki problem u Pančevu.

"Postavlja se pitanje štete koju trpe kompanije-prerađivači sirove nafte jer ne mogu da preuzmu svoju robu. Latentno je prisutna opasnost kada je u pitanju snabdevenost privatnih benzinskih stanica, samim tim i tržišta", kaže on.

"Petrobart se obratio NIS-u kao i resornom Ministarstvu za energetiku da se omogući preuzimanje derivata na instalacijama NIS-a, dok se situacija u Pančevu ne reši", kaže Mileusnić.

On se slaže da je ekološki problem u Pančevu prioritet, ali dodaje da bi ga trebalo rešavati zajednički. Prema njegovim rečima, za razliku od privatnih proizvođača, NIS može da se snabdeva sa svojih instalacija kada rafinerija u Pančevu obustavi isporuke.

S druge strane, NIS je saopštio da smanjena isporuka motornih benzina jednako pogađa prometnike NIS Petrola, kao i treća lica koja uslužno prerađuju naftu kod NIS-a.

Isporuka motornih benzina iz Rafinerije nafte "Pančevo" isključivo je uslovljena posebnim režimom rada rafinerije u nepovoljnim meteorološkim uslovima, navodi se u saopštenju, kao i da NIS "ulaže maksimalne napore kako bi se trajno rešilo pitanje zaštite životne sredine".

Prema informacijama do kojih je došla agencija Beta, isporuka derivata iz Rafinerije se smanjuje ili obustavlja kada zagađenje vazduha u Pančevu benzenom poraste iznad 25 mikrograma te supstance po kubnom metru vazduha, a u skladu sa odlukom Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.