Izvor: B92, 18.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od inspektora do cvećara

Veliko Gradište -- Jedna od bitnih stavki u uvozu poljoprivrednih proizvoda u Srbiju je cveće. Zahvaljujući privatnoj inicijativi to može da se promeni.

Komunalni inspektor iz Velikog Gradišta postao jedan od najvećih proizvođača begonija u Srbiji. Dušan Stanković iz sela Kusića, komunalni inspektor u Velikom Gradištu, do 1990. nije ni pomišljao da će se baviti cvećarstvom.

Međutim, jedna poseta rodbini u Holandiji dala mu je ideju. Video je kako Holanđani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to rade i zaključio da to može i on. Početak nije bio lak, uzgajao je cveće u bašti, ali danas ima moderan staklenik uvezen iz Češke, i niz plastenika.

Dušan Stanković je, po ugledu na Holanđane, odlučio da se specijalizuje za uzgoj jedne vrste cveća, begonija, koje sada čini 80 odsto njegove proizvodnje.

Porodica Stanković se bavi uzgojem cveća, ali i zapošljava četiri radnice iz sela. Međutim, to nije sve jer su se poljoprivrednici iz Kusića, koji su se ranije bavili povrtarstvom, vođeni Stankovićevim primerom, orijentisali na proizvodnju cveća.

Danas se u selu više od 40 ljudi bavi cvećarstvom, a proizvode 2,5 miliona biljaka godišnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.