Od danas izvoz junetine u EU

Izvor: B92, 01.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas izvoz junetine u EU

Beograd -- Pet klanica u Srbiji od danas u EU može da izvozi juneće meso po preferencijalnim uslovima, bez carina i zaštitnih taksi.

Prema novim konsolidovanim listama EU, dozvole za izvoz svežeg mesa preživara dobili su Juhor iz Jagodine, Stokoimpeks iz Knjaževca, Zlatibor iz Čajetine, Big bul iz Bačinaca i Kolbis iz Novog Sada. Kvota za izvoz je 8.700 tona.

Odobren je i izvoz prerađevina od svinjskog mesa termički prerađenog na minimum 70 stepeni, i to kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Big bul, kaže načelnik Odeljenja Uprave za veterinu za međunarodni promet i saradnju Siniša Kotur.

Kvota za izvoz 10.000 tona goveđeg mesa u Evropsku uniju odobrena je Srbiji još pre tri godine - međutim, problem je što nije bilo klanica sa izvoznim dozvolama. Sada dozvole imaju, ali tvrde da nemaju dovoljno mesa za izvoz.

Pet fabrika su dozvole dobile zahvaljujući uvođenju novih tehnologija, dobijenim sertfikatima HACAP pet klanica će moći da izvozi govedinu, a EU je donela odluku posle posete Veterinarske inspekcije iz Brisela.

Saradnik Centra za naučno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković kaže da će za potpuno korišćenje te kvote biti potrebno tri do pet godina i to pod uslovom da postoji dobar program razvoja.

"Stočarstvo je u nezavidnom položaju, tu je dosta zastarela proizvodna struktura. Treba pospešiti tov junadi na regionalnom nivou, s prepoznatljivim karakteristikama svakog regiona. Junetina je bila i ostala brend Srbije", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.