Od danas i minus na tekućem računu u kreditnom limitu

Izvor: Blic, 30.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas i "minus" na tekućem računu u kreditnom limitu

Narodna banka Srbije saopštila je da će banke u Srbiji od danas primenjivati nove propise centralne banke koji se odnose na dosadašnju definiciju mesečnih kreditnih obaveza građana, koja uključuje i pet odsto ukupno odobrenih prekoračenja po tekućem računu.



To znači da su banke od 1. jula u obavezi da prilikom odobravanja kredita građanima i utvrđivanja njihove kreditne sposobnosti u zbir ukupnih mesečnih obaveza uključuju i pet odsto od ukupno odobrenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekoračenja po tekućem računu. U slučajevima kada su ukupne mesečne kreditne obaveze veće od 30 odsto, uključujući i obaveze po stambenim kreditima od 50 odsto njihovih redovnih mesečnih primanja, banke će biti u obavezi da ta potraživanja klasifikuju, saglasno svojim metodologijama i sredstvima obezbeđenja, u kategorije G ili D i iz sopstvenih sredstava, formiraju rezervaciju u visini od 40 - 100 odsto tih potraživanja.

Ovim propisom nije zabranjeno bankama da daju kredite ili odobravaju prekoračenja po tekućim računima građanima čije mesečne obaveze prevazilaze pomenute limite, već je propisano da će banke u takvim slučajevima biti u obavezi da iz sopstvenih sredstava formiraju sredstva rezervacije za te dužnike.

Odluka o tome da li će banka odobravati kredite i pozajmice na tekućim računima i iznad pomenutog limita, uz formiranje propisanih rezervacija u tom slučaju, na njenom je menadžmentu.

Ovi propisi doneti su u cilju dalje zaštite sredstava deponenata, jačanja i očuvanja poverenja klijenata u banke i jačanja stabilnosti bankarskog sektora i predstavljaju korak napred ka harmonizaciji naših propisa sa Direktivama EU, Bazelskim komitetom za superviziju, odnosno međunarodnim principima i praksom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od danas i "minus" na tekućem računu u kreditnom limitu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2008, 01:37

BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je da će banke u Srbiji od danas primenjivati nove propise centralne banke koji se odnose na dosadašnju definiciju mesečnih kreditnih obaveza građana, koja uključuje i pet odsto ukupno odobrenih prekoračenja po tekućem računu...To znači da će banke...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.