Od 25 preduzeća, samo šest prodato

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 25 preduzeća, samo šest prodato

Beograd -- Agencija za privatizaciju za danas je zakazala 25 aukcijskih prodaja preduzeća, ali je novog vlasnika dobilo samo šest firmi.

Kupci odsustvo konkurencije tumače opštom političkom situacijom u zemlji

Prodati su "Narodni univerzitet" u Jagodini, "Kosovoprojekt agora" i "Beokončar" iz Beograda, "TIG" iz Grdelice, "MIN Holding inženjering" iz Niša i Elektronska industrija "Sova" iz Niša i sve firme "otišle" su po početnoj ceni, a od njihove prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvaren ukupan prihod od 76,4 miliona dinara.

Ovako slabo interesovanje kupaca predstavnici Agencije za privatizaciju objašnjavaju lošom ponudom, jer su firme koje su se našle na spisku već nekoliko puta nuđene na prodaju, dok kupci odsustvo konkurencije tumače opštom političkom situacijom u zemlji.

Svi kupci prodatih preduzeća su domaći biznismeni i firme, osim kupca "MIN Holding inženjeringa" iz Niša. Vlasnik te firme za 24,8 miliona dinara postala je bugarska firma "Intertrust holdings". Ta kompanija odavno je prisutna na tržištu Srbije, odnosno kupila je pet fabrika u sastavu "MIN"-a i "Zastavu KovačnicU" iz Kragujevca.

Vlasnik "Intertrusta" je bugarski biznismen Valentin Zaharjev, a u Srbiji je ranije kupio preduzeće "Lemant" iz Leskovca i Železaru za pocinkovanje lima u Vučitrnu.

Direktor predstavništva "Intertrusta" u Srbiji Vladimir Jarić izjavio je da ta firma ima u planu da se razvija i na domaćem tržištu i u regionu. On je naveo da je do sada ta firma u leskovački "Lemont" uložila oko deset miliona evra, a u "Kovačnicu" 4,5 miliona evra i da je zainteresovana za kupovinu još jedne fabrike "MIN Holdinga" iz Niša.

Neuspeo tender za Fabriku reznog alata

Na tenderu za prodaju 50,1 odsto akcija Fabrike reznog alata iz Čačka nije stigla ni jedna ponuda, saopštila je Agencija za privatizaciju. Tendersku dokumentaciju je otkupila samo turska kompanija "Dunya Makina", ali nije dostavila obavezujuću ponudu. Fabrika reznog alata zapošljava oko 700 radnika.

"Narodni univerzitet" iz Jagodine prodat je za 5,7 miliona dinara Veljku Pavićeviću, a novi vlasnik obavezao se da će raditi na razvoju novih informatičkih obrazovnih programa i kurseva stranih jezika.

Preduzeće "Kosovo projekt agora" kupio je za 2,5 miliona dinara Dragiša Marinković, vlasnik firmi "Vatrosprem", "DMD-Sistem", iz Beograda. Marinković je poznat po tome što je svojevremeno bio i predsednik Odbora Skupštini Srbije za privatizaciju.

"Beokončar" iz Beograda prodat je za 906.000 dinara Petru Razmoskom, "TIG" Grdelica za 29 miliona dinara Milanu Markoviću, a "EI Sova" za 13,2 miliona dinara firmi "Harder didžital".

Kupce nisu našla preduzeća "Novogradnja" iz Vranja, "Papir-servis" iz Negotina, "Ineks sekjuriti internešanal" iz Beograda, "Gazela" iz Beograda, "Koceljeva" "Crveni signal" iz Kikinde, "Krušik-tekstilne mašine" iz Valjevea, "7 oktobar" iz Niša, "Termomont" iz Pirota, "Jezero turs" iz Velikog Gradišta. Otkazane su aukcije za medijske kuće RTV Chuprija i RTV Surdulica.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gazde iz cuga

Izvor: Večernje novosti, 07.Mar.2008

Otkada se održavaju aukcije u Agenciji za privatizaciju ne pamti se da su sva preduzeća prodata po početnoj ceni, kao ni da se nudilo više firmi nego što je došlo kupaca. Jedan od njih je, čak, odustao na sam dan prodaje, žrtvujući sopstvenih pola miliona dinara položenih na ime depozita, tako...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.