Od 2016. proizvodi cvrčke i crve: Sad čeka dozvolu da njima hrani ljude

Izvor: B92, 26.Apr.2020, 18:56

Od 2016. proizvodi cvrčke i crve: Sad čeka dozvolu da njima hrani ljude

Zagreb -- Pandemija koronavirusa mogla bi kao jednu od težih posledica iza sebe da ostavi masovnu glad.

O tome malo to razmišlja, ali mnogi poslovi su se zaustavili, prevoz roba je otežan, a bez uvoza zapravo ni jedna zemlja sveta ne može da preživi.

Hrvatska je posebno osetljiva jer ne proizvodi ni blizu dovoljno za vlastite potrebe i već se godinama oslanja na jeftinije i konkurentnije uvozno meso kao primarni izvor proteina.

Daniel Pikl već godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zna rešenje tog problema, ali tvrdi zid birokratije nije mu dozvoljavao da na tržište stavi visokokvalitetni izvor proteina - insekte.

"Još 2016. sam pokrenuo Cricky i prvo sam uzgajao crve brašnare. Kasnije su mi se pridružili Ivan Zadravec i Krešimir Krpan i od lane u Zagrebu imamo operativnu farmu koja može da proizvodi insekte za prehranu ljudi. Uz crve brašnare imamo i dve vrste cvrčaka. Zasad je u Hrvatskoj dozvoljeno prodavati insekte za prehranu riba i reptila, ali očekujemo da će se to vrlo brzo promeniti", rekao je Daniel Pikl za portal Indeks.

Na prepad ponudili insekte, morao da ih povuku

Pre dve nedelje Kaufland je na svojim policama ponudio razne proizvode od insekata, ali je nakon samo jednog dana morao da ih povuče iz prodaje. U Hrvatskoj, za razliku od na primer Holandije, nije dozvoljena prodaja insekata za konzumaciju.

"Drago mi je da su bili tako hrabri da ponude ljudima insekte i tako promovišu ovu namirnicu, ali nisam baš srećan što su to napravili bez dozvole. Ako zakon vredi za nas koji proizvodimo i želimo da prodajemo, mora da vredi i za njih. Mogli smo i da se dogovorimo i zajedno nastupimo prema državi da ubrza donošenje zakona", rekao je Daniel Pikl.

Imaju ukus na lešnik, puni proteina

Osušeni i nezačinjeni imaju blagi orašasti okus, neke podseća na lešnike, ali više na neku osušenu biljku. Nemaju jaku aromu, ni poseban miris, ali mogu se zamisliti začinjeni vasabijem, belim lukom, dobro posoljeni. Bili bi sasvim dobra grickalica za veče pred televizorom, piše portal. I puno zdravija od čipsa. Cvrčci, naime, imaju 70 posto proteina i vrlo lako mogu da zadovolje sve ljudske potrebe za belančevinama. Za ljubitelje slatkog, međutim, Cricky je pripremio cvrčke u čokoladi.

Oni koji baš nikako ne mogu da zamisle da jedu celog cvrčka mogu da probaju da naprave nešto od brašna proizvedenog od cvrčaka ili crva brašnara. Cricky u ponudi ima i dve vrste testenine pojačane proteinima od cvrčaka. Ali zasad je sve u fazi prednarudžbina.

Dozvola na leto ili najkasnije do kraja godine?

"Dobili smo informaciju da bi se tokom leta ili najkasnije do kraja godine na nivou cele EU mogla dozvoliti prodaja i konzumacija insekata za ishranu ljudi. Mi smo već sada spremni za tu odluku", rekao je Dikl.

S partnerima je u Zagrebu napravio manju eksperimentalnu farmu kao podlogu za širenje poslovanja. Iz nje namjerava da napravi ozbiljnu farmu iz koje bi izlazile stotine i stotine kilograma prerađenih insekata. Već je spremna i ambalaža za proizvode, aktivna je internetska trgovina, nude se i recepti osmišljeni baš za Cricky. Čeka se samo službena dozvola.

Izvrsna namirnica za ribnjake

"Interesa već sada ima. Ljude zanima sve što je novo, pa ovo može da preraste u pravu industriju i to ne samo za ljudsku ishranu. Insekti su izvrsna namirnica za ishranu riba u ribnjacima ili kućnih ljubimaca. Za to bi nam ipak trebali ogromni kapaciteti. Zasad smo fokusirani na to da ih ponudimo ljudima", rekao je Pikl.

Kako je upotreba insekata u ljudskoj ishrani u Hrvatskoj još uvijek zabranjena, a mnogi skeptični prema toj novoj namirnici te možda i zabrinuti mogu li se njom preneti bolesti poput koronavirusa koji je navodno došao od loše skuhanog slepog miša, Pikl je objasnio da je takvo nešto nemoguće.

"Živi cvrčci se stavljaju u hladnjaču gde zaspu kao što zaspu kada u hladno doba godine idu u hibernaciju, samo što se iz ovog sna nikada ne probude. Nakon toga se suše, sterilišu i pakuju. U ambalažu i do kupca dolaze potpuno čisti", objasnio je Pikl. Do kupca zapravo dolaze čišći nego meso iz mesara. Sušenog cvrčka nije potrebno termički obrađivati i može se odmah pojesti.

Kad cvrčci zacvrče u ulju, svima pođe voda na usta

"Kuvar Ivan Pažanin je na jednoj našoj manifestaciju pržio sveže cvrčke. Nije bilo nikog kome miris nije izazvao glad. Jako su ukusni", tvrdi Pikl koji se nada da će njegova eksperimentalna farma do kraja godine prerasti u pravi pogon za proizvodnju hrane i da cvrčci neće više cvrčati samo na granama crne smrče, nego i ulju na tiganjima širom Hrvatske.

"Ne budu li Hrvati spremni da jedu cvrčke, nisam zabrinut. Imam dovoljno interesa iz ostatka EU. To nam je ionako primarno tržište", zaključio je Pikl.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.