Od 2013. za 50 dolara jeftiniji gas iz Rusije

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 2013. za 50 dolara jeftiniji gas iz Rusije

Generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je danas da će Srbija od iduće godine dobiti dodatno sniženje od 50 dolara za 1.000 kubnih metara gasa iz Rusije, ali da se to sniženje neće odraziti na cenu gasa koju plaćaju krajnji potrošaci, jer je sadašnja cena znatno niža od realne.
Prema postignutom dogovoru sa ruskom stranom, od početka iduće godine Bajatović očekuje da će cena gasa za Srbiju biti snižena sa 470 na 420 dolara za 1.000 metara kubnih.
”To >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << međutim, ne dovodi do do uslova da gas pojeftini u dinarima, zato što je u ovom momentu cena gasa oko 30 odsto niža od tržišne”, kazao je Bajatović.
On je rekao da gas za domaćinstva sigurno neće poskupeti do kraja ove godine i da su obezbeđene dovoljne količine tog energenta za predstojeću grejnu sezonu.
Takođe je ponovio da od početka 2013. formiranje cene energenata preuzima Agencija za energetiku.
”Stav vlade je da se ta cena ne povećava do nove godine, a potom će time da se bavi Agencija za energetiku koja bi trebalo da odluči kolika će cena biti na osnovu ekonomskih parametara”, kazao je on.
Takođe je naveo da dugovi prema „Srbijagasu“ trenutno premašuju 800 miliona evra za potrošeni gas i da zbog toga duguju bankama oko 630 miliona evra.
On je kazao da daljinski sistemi grejanja duguju Srbijagasu 16 milijardi dinara i da se ne može očekivati da se do kraja grejne sezone taj dug smanji.
”Obezbedićemo dovoljne količine gasa i platiti ga, a sa druge strane moramo da se dogovorimo koliki su troškovi socijalne politike i na koje katregorije stanovništva se to odnosi, jer pre ili kasnije moraćemo svi da platimo deo tih troškova”, kazao je on.
Govoreći o „Azotari Pančevo“, on je rekao da se istražuje privatizacija i „da tu nema nema nikakvih nepoznanica“.
Kako je kazao, to preduzeće je restrukturisano i spremno za strateškog partnera.
”Azotara radi pozitivno i ona je od ove godine ostvarila profit od osam miliona evra -, kazao je on i dodao da se trenutno pregovara sa tri-četiri kompanije u vezi sa strateškim partnerstvom”.
Izvor: pravda.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Otvorena fabrika briketa u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2012

VRŠAC -..Fabriku briketa i peleta, koja će zapošljavati 30 radnika, danas su u Vršcu otvorili generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i generalni direktor društvenog preduzeća "Drugi oktobar" Ljubisav Šljivić...Fabrika je izgrađena na rekultivisanom delu vršačke deponije, a ukupna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.