Ocena MMF signal je i investitorima

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocena MMF signal je i investitorima

Potpredsednik FIC Gabor Bekefi kaže da bi pozitivna ocena MMF nakon revizije aranžmana doprinela većoj stabilnosti i boljoj predvidivosti poslovnog okruženja.

Prema njegovim rečima, negativna ocena poslala bi loš signal.

"Nedavno odobren aranžman sa MMF-om je garancija da ćemo biti očevici brzih reformi", rekao je Bekefi koji je i generalni direktor Karlzberga za Srbiju.

On je, naglašavajući značaj aranžmana Srbije sa MMF u intervjuu za Tanjug, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozorio i da bi, u slučaju odustajanja od tog sporazume, to bilo viđeno kao negativan znak.

"Pretpostavljam da bi to povećalo osećaj nepredvidivosti uslova poslovanja", kazao je.

Bekefi je, međutim, naglasio da su svakako potrebne sistemske reforme kako bi se obezbedio stabilan makroekonomski okvir.

"Tu pre svega mislim na završetak procesa privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća, reformu javne uprave. Ključno je i unaprediti efikasnost javnog sektora u smislu konzistentnog sprovođenja javnih nabavki, bolje raspodelu i iskorišćenosti budžetskih resursa", rekao je on dodajući da je i reforma penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema neophodna kako bi omogućila održiv makroekonomski okvir.

Takođe, dodao je, u narednom periodu će i bolja koordinacija monetarne i fiskalne politike biti od suštinskog značaja za rešavanje ključnih problema fiskalnog deficita i rastućeg javnog duga, nestabilnosti cena i inflacije, i njihove korelacije sa ekonomskim rastom i zapošljavanjem.

Komentarišući konferenciju "Reality Check" na kojoj će danas biti predstavljena Bela knjiga Saveta stranih investitora, odnosno analiza stanja reformi i preporuke FIC-a za unapređenje poslovne klime, on je konstatovao da je Vlada Srbije u poslednjih šest meseci ostvarila napredak u šest od devet oblasti.

"Uvereni smo da bi proces privatizacije trebalo značajno ubrzati i organizovati na transparentan način. Podaci pokazuju da od 502 kompanije koje su na spisku za privatizaciju, samo je za 12 raspisan tender, dok je u 76 kompanija pokrenut stečajni postupak", rekao je Bekefi Tanjugu.

On je takođe naveo i da je vlada, u poslednjih šest meseci, unapredila poslovno okruženje kroz dva značajna zakona - Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o inspekcijskom nadzoru.

Zakon o planiranju i izgradnji se, kako je rekao, dobro sprovodi, te je ubrzao rokove za izdavanje građevinskih dozvola, dok je Zakon o inspekcijskom nadzoru doneo bolju koordinaciju inspekcijskih službi. I Zakon o radu koji je izmenjen u leto 2014. se uspešno sprovodi, rekao je sagovornik Tanjuga.

Najveći napredak je, kako je naveo, ostvaren u šest oblasti: borbi protiv nedozvoljene trgovine, nekretninama i izgradnji, ljudskim resursima, hrani i poljoprivredi, osiguranju i telekomunikacijama.

Najmanji napredak je, dodaje, ostvaren u tri oblasti: opštem pravnom okviru, porezima i lizingu.

"Bolje sprovođenje zakona i nastavak harmonizacije zakona sa evropskim propisima, trebalo bi da budu glavni ciljevi u budućnosti. To su glavna očekivanja Saveta od Vlade Srbije", podvukao je Bekefi.

Bekefi je naveo nekoliko primera zakona koje bi trebalo doneti ili izmenama unaprediti: Zakon o naknadama, radi zaštite od novih parafiskalnih nameta; Zakon o konverziji, radi omogućavanja vlasništva nad zemljištem i regulisanje iznajmljivanja radnika što trenutno nije uopšte regulisano.

Upitan o medijskim napisima da nemački investitori napuštaju Srbiju, on je rekao da ne može da priča o toj temi, jer postoje brojni razlozi za odluku da se investira ili da se napusti određena zemlja.

"Promena mesta poslovanja je normalna pojava u doba globalne ekonomije. U trenutnim okolnostima, kompanije, više nego ikad, detaljno istražuju mogućnosti kako bi postale konkurentnije. Nekada to znači da menjaju mesto poslovanja, ali će centrala uvek pre pokušati da proda, nego da zatvori deo kompanije", ocenio je Bekefi.

Srbija je, podsetio je, duboko povezana sa tržištima Evropske unije i kriza u evrozoni je, smatra on, definitivno uticala i smanjila nivo direktnih stranih investicija.

Većina stranih investicija u Srbiji u ovom trenutku dolazi iz EU, dok je to tržište glavna izvozna destinacija za robu i usluge iz Srbije, kayye Bekefi, koji kao prednost Srbije ističe to što ima dobro razvijen okvir sporazuma o slobodnoj trgovini, ne samo u regionu preko CEFTA sporazuma, već i sa EU, Rusijom, Ukrajinom, Belorusijom i državama potpisnicama EFTA sporazuma.

"Kako bi postala konkurentnija, Srbija bi trebalo da radi na tome da obezbedi predvidljiv i transparentan okvir za poslovanje, usaglašen sa EU i poznat potencijalnim investitorima", zaključio je Bekefi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.