Očekuju milijardu evra godišnje: Još jedna članica EU uvodi digitalni porez

Izvor: B92, 20.Feb.2020, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuju milijardu evra godišnje: Još jedna članica EU uvodi digitalni porez

Madrid -- Španija namerava da uvede novi porez koji će plaćati uglavnom velike digitalne firme.

Ovaj porez plaćale bi firme poput Gugla, Amazona i Fejsbuka, izjavila je ministarka finansija Marija Hesus Montero.

Levičarska vlada usaglasila je stavove o uvođenju poreza koji bi prema rečima ministarke trebalo da donese približno milijardu evra prihoda godišnje, prenosi Seebiz.

Porez će po stopi od tri odsto plaćati digitalne kompanije koje na globalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planu ostvaruju godišnje prihode od 750 miliona evra i više, odnosno tri miliona evra i više u Španiji.

Vlada je na sednici u utorak usvojila odluku i o uvođenju poreza na finansijske transakcije koji bi državnoj kasi godišnje trebalo da donese 850 miliona evra.

Parlament bi trebalo da usvoji predlog zakona u narednim nedeljama a stupanje zakona na snagu očekuje se najkasnije u drugom tromesečju.

Španiji hitno treba dodatnih 1,8 milijardi evra proračunskih prihoda koji su već zacrtani u proračunu za ovu godinu.

Evropska komisija već je upozorila Madrid da ne povećava potrošnju na socijalnu pomoć ako joj proračunski prihodi to ne dopuštaju, podseća DPA.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.