Izvor: Blic, 22.Feb.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se veliki skok cena nafte na svetskom tržištu

Era jeftine nafte bliži se kraju, jer se postepeno troše lako i jeftino akumulirane rezerve, u 2009. očekuje se "skok" cene nafte na 55 dolara po barelu, a u narednih tri do pet godina moguće čak i na 200 dolara po barelu, ocenio je analitičar naftnog sektora u "Erste Grupi" Ronald Šteferle.



Prognozira se da će u 2009. i 2010. godini tražnja za naftom opasti za oko jedan odsto, a čim bude primetnog poboljšanja globalne privredne situacije situacija će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promeniti.

"To je razlog što za 2009. godinu očekujem prosečnu cenu od 55 dolara po barelu, ali čim nastupi održivi ekonomski oporavak cena bi trebalo da se popne iznad 70 dolara", rekao je Šteferle.

Na rast cena nafte na dugi rok ukazuje i mnogo veća zavisnost od naftnih grupacija u državnom vlasništvu i vrlo mali udeo naftnih grupacija iz privatnog sektora u proizvodnji i rezervama.

Nemoguće je predvideti preciznu tačku u kojoj će se dostići ili prevazići maksimalna stopa svetske proizvodnje nafte, ali čini se da jasne signale predstavljaju zavisnost od gigantskih naftnih polja i pad proizvodnje u mnogim državama koje su među najvećim proizvođačima nafte, kao što su Meksiko, Norveška i SAD.

"Činjenica da su u proteklih deset godina proizvodni kapaciteti međunarodnih naftnih kompanija generalno opali - uz cene koje naglo rastu, mnogo nam govori," izjavio je Šteferle.

Jedan od pozitivnih aspekata rekordnih nivoa koje su prošle godine dostigle cene nafte jeste i javna rasprava o obnovljivim izvorima energije.

Pored toga što je koristan za životnu sredinu, prelazak na alternativne izvore energije bi unapredio i mir, jer bi pomogao da se spreči sve veći rizik od rata oko resursa, navedeno je u saopštenju "Erste Grupe".

Analitičari te grupe su istakli da što duže cena nafte ostane u rasponu oko 40 dolara i niže, to će ponuda u budućnosti biti sve intenzivnija i brže postajati oskudnija, jer će se uz takve cene odlagati ili otkazivati programi investiranja i istraživanja.

U ovom trenutku, investicije nisu čak ni 20 odsto preporučenog obima koji bi bio potreban da se proizvodnja poveća sa sadašnjih 86 miliona barela na 125 miliona barela do 2030. godine.

Očekuje se da se ponuda izvan OPEK-a smanji za gotovo 0,6 odsto usled pada proizvodnje u Rusiji, Meksiku i Severnom moru. Analitičari procenjuju da će OPEK smanjiti obim proizvodnje za još najmanje dva do tri miliona barela dnevno.

U 2001, proizvodnja je u četiri koraka smanjena za pet miliona barela, što je kao posledicu imalo trend rasta koji je trajao šest godina.

Sada smanjenja iznose 14,5 odsto ukupne proizvodnje OPEK-a, ali izgleda da je pad privredne aktivnosti mnogo dramatičniji nego u 2001. godini.

Cena nafte više neće funkcionisati prema zakonima ponude i tražnje, već prema pravilima oligopola malog broja zemalja koje su veliki proizvođači nafte.

Pošto i u proizvodnji sve više raste učešće troškova i pošto će se realizovati samo mali deo potrebnih ogromnih investicija, a mnoga naftna polja i zemlje koje proizvode naftu su već prošli tačku maksimalne proizvodnje, na dugi rok se opet mogu očekivati mnogo više cene nafte, smatraju analitičari "Erste Grupe".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.