Očekuje se rast cena

Izvor: B92, 27.Jun.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se rast cena

Beograd -- Ukupna inflacija u maju, merena rastom potrošačkih cena, bila je 1,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od početka godine ukupna inflacija iznosi 4,1 odsto, a zvaničnici su najvili da do kraja godine inflacija neće preći šest procenata.

Istraživali smo hoće li cene u drugom polugodištu ući u crveno i srušiti planove države? Gotovo polovina privrednika očekuje rast cena svojih proizvoda i usluga, pokazalo je ovomesečno istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Instituta za tržišna istraživanja.

Veći rast cena, prema anketi, očekuje se kod sirovina i repromaterijala, što, na kraju lanca, podiže cenu finalne robe.

Suštinski razlozi za veće cene, prema mišljenju privrednika, su sadržani u problemima rastućeg evra.

„Ako 110 dinara vredi jedan evro, to znači da smo mi povećali bukvalno sve cene u portfoliju grupe. 07.46 08.12 Ukoliko se trend nastavi, a ja očekujem i mogu da najavim, da se može očekivati povećanje svih cena i pre nego što dostignemo tu magičnu granicu od 110", kaže Rade Pribićević iz Denjub fud grupe.

„Svakako dalje klizanje dinara posebno ako je nekontrolisano, ne predviđeno i neplanski, a svi imamo planove koje bi smo voleli da ostvarimo, vodi ka novim izvorima inflacije", smatra generalni direktor koncerna "Bambi" Miroslav Miletić.

Osim kursa, vodeći ljudi kompanija u Srbiji su u nedoumici i oko kretanja cena energenata.

Ako se sirova nafta i gas neminovno uvozni, što dovodi do rasta cena, pitanje cene struje zavisi isključivo od države i još uvek se ne zna da li će poskupljenje biti odobreno.

Sve su to razlozi za veliku opreznost privrednika i njihova nepovoljna očekivanja.

„Pretežan uticaj će imati država svojim odlukama i merama vezano za poskupljenje struje, novo poskupljenje gasa, neizvesnosti oko poreske politike u ovoj godini. 08.02 08.21 još jedan faktor koji se polako rađa vezan je za poljoprivredno prehrambene proizvode, a odnosi se na nepovoljne klimatske prilike i vrlo verovatno slabi poljoprivredni rod u ovoj godini što će svakako imati uticaja na guranje cena", kaže ekonomski analitičar Saša Đogović.

Ovo je stav i ocena stručnjaka. Građani uglavnom misle da je već sve skupo.

„Cene svaki dan rastu, penzija je nikakva. Ja imam 16.000 penziju. Skoro ništa ne mogu da kupim, samo da preživim"

„U svakom slučaju da će cene rasti, to je sigurno, očekujemo poskupljenja", kažu građani.

Nisu sve cene, do sada, pođednako rasle. Prošlog meseca najviše su povećane cene hrane i bezalkoholnih pića, transporta, kao i usluge u zdravstvu i kulturi. Kako će biti do kraja godine niko sa sigurnošću ne može da predvidi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka: Dug porastao na 1.711 milijardi evra

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 13:58

Zaduženost nemačke države - federacije, saveznih pokrajina i komuna - porasla je od početka godine za 1,1 odsto i dostigla sumu od 1.711,3 milijardi evra. ..Kako je danas saopštio Savezni zavod za statistiku, u prvom kvartalu ove godine državni dug porastao je za 19,4 milijardi evra...Na dugove...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.