Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika blago poboljšana u studenom

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Nov.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivanja njemačkih poslovnih čelnika blago poboljšana u studenom

BERLIN - Raspoloženje među njemačkim tvrtkama blago je poboljšano u studenom, izvijestio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo, zaključivši da se najveće europsko gospodarstvo oporavlja, za dlaku izbjegavši recesiju.

Ifo indeks poslovne klime porastao je u studenom za 0,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 95 bodova.

„Njemačko gospodarstvo pokazuje otpornost”, konstatira predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Poslovni čelnici bolje ocjenjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << aktualno poslovanje, posebno oni u uslužnom i maloprodajnom sektoru.

Tako su poslovni čelnici u uslužnom sektoru zadovoljniji aktualnim stanjem a i njihova su očekivanja optimistična, nakon četiri mjeseca pesimizma, primjećuje čelnik Ifo-a.

Maloprodajne su tvrtke također zadovoljnije a očekuju znatno bolje poslovne rezultate u predstojećem razdoblju, uz naznake jako dobrog prometa za Božić, navodi Fuest.

Izuzetak je industrija čiji je indeks ponovo pao, nakon kratkotrajnog oporavka u prošlom mjesecu, zbog zamjeno lošije ocjene aktualnog stanja u poslovanju.

"Kompanije i dalje ocjenjuju jako razočaravajućim stanje u knjigama narudžbi i planiraju dodatno smanjenje proizvodnje", ističe Fuest.

Blago je pao i indeks građevinskog sektora, zbog prigušenih očekivanja i nešto slabije ocjene aktualnog poslovanja.

Ifo očekuje da će njemačko gospodarstvo rasti 0,2 posto u četvrtom tromjesečju, rekao je Fuest.

„Blagi rast u skladu je s većinom njemačkih gospodarskih podataka u proteklim tjednima. Čini se da je kratki i intenzivni pad industrijskog sektora zasada zaustavljen”, zaključuje glavni ekonomist LBBW državne banke Uwe Burkert.

Upozorio je ipak da je nastavak uzlaznog trenda uvjetovan otklanjanjem rizika poput brexita i trgovinskih sukoba.

Ifo-ov indeks poslovnih očekivanja temelji se na anketi u kojoj sudjeluju poslovni čelnici 9.000 kompanija i na glasu je kao pouzdan indikator gospodarskog rasta u predstojećem razdoblju, tumači dpa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.