Izvor: B92, 05.Apr.2023, 13:18

"Obruč sankcija oko Rusije previše labav. Ovo nije igra žmurke"

Nemački ministar privrede i vicekancelar Robert Habek najavljuje da će tražiti sankcije protiv zemalja koje od Rusije i dalje nabavljaju uranijum.

Habek je rekao da je evropski uvoz ruskog uranijuma za nuklearne elektrane često bio tema u razgovorima tokom njegove posete Kijevu u ponedeljak i utorak, prenosi dpa.

Ministar je rekao da su ga ukrajinski sagovornici često pitali zašto ruski izvoz uranijumom nije pod sankcijama, dodavši: "Na to nema dobrog odgovora".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tako treba da bude, rekao je Habek, "makar zemlje koje još uvek nuklearne elektrane pokreću ruskim uranijumom morale da pronađu druge dobavljače ... a to mi se čini prihvatljivim".

Povrh toga, ocenio je da je obruč sankcija oko Rusije previše labav. "Imamo podatke da se postojeće sankcije zaobilaze preko trećih zemalja", rekao je zeleni političar.

"To je neprihvatljivo, jer svi treba da shvate da ovo nije igra žmurke ili nekakav lakši prekršaj, nego da su u pitanju sankcije koje treba da pomognu u zaustavljanju rata", rekao je Habek. "Onaj ko ih zaobilazi, podriva upravo te napore".

On je podsetio da je još u februaru predložio kontrolu trgovine ratnim materijalom kojim učesnici lanca isporuke "jasno moraju da dokažu put robe, tako da više ne može tajnim kanalima jednostavno da iskrsne u Donbasu, na ruskoj strani".

Prema njegovom predlogu, preduzeća iz zemalja izvan Evropske unije koje su ilegalno dostavljale robu Rusiji treba da budu kažnjene, kao i "svako ko zna za kršenje sankcija, a nije ga prijavio".

Te mere treba "što pre" da uđu u sledeći paket sankcija, rekao je Habek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.