Obratite pažnju! Evo kako nas varaju prilikom kupovine VIDEO

Izvor: B92, 22.Okt.2018, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obratite pažnju! Evo kako nas varaju prilikom kupovine VIDEO

Beograd -- Verovatno ste nekada posumnjali da ste dobili manju količinu određenog proizvoda, od onoga što piše na pakovanju.

Obmane kupaca ili samo greške u proizvodnji?

Istraživali smo, da li vas i ko štiti u takvoj situaciji i šta je zapravo - jedino rešenje.

Tri puta meri - jednom kupi.

Tako bi mnogi prevareni izbegli prevare, jer je poverenje u ono što piše - očigledno poljuljano.

Građani su i sami nepoverljivi, a kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da to potvrđuje i činjenica da su nakon kupovine proveravali da li su dobili traženu težinu.

Sa druge strane ima i onih koji kažu da idu na poverenje i da nikada nisu proveravali.

Neki koji su ipak odlučili da izmere kupljeni šećer, imali su šta da vide, pa su to i podelili sa nama. Umesto jednog kilograma, kako piše na ambalaži - oko 200g manje.

Da bismo se uverili u verodostojnost ove tvrdnje, izmerili smo taj isti i nekoliko nasumično odabranih proizvoda - sva naša merenja poklopila su se sa onim što piše.

To međutim ne znači da se prevare ne dešavaju.

"Te neke zloupotrebe su kod nas jos uvek prisutne i ono sto nedostaje u svemu tome upravo je taj ozbiljni trzisni nadzor, odnosno ozbiljne trzišne kazne! Ali kazne ne postoje dok vi imate to kao prekrsaj! To su prekrsaji koji su zakonom definisani od 300 hiljada do 2 miliona dinara i kad pogledate ko je to platio? Pa nije platio niko", ističe Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ono što se takođe može svrstati u trikove prodavaca jesu i diskutabilna sniženja.

Koliko vam se puta desilo da neki artikal ukrašen sloganom SNIŽENJE, i košta 14,99 din - ne posmatrate kao istinskih 15? Tako ste zapravo bili deo psihološke igre i dobrovoljno ste upali u zamku.

"Ako je cifra 14,99 mi zaokružimo na 14 da bismo lakse baratali sa tom cenom! Kada je u koliziji vizuelni stimulus i činjenično stanje koje mi znamo, a to je da je cena 15 recimo, dinara, onda je mnogo teže zaokružiti na 15 jer smo celo vreme izloženi vizuelnom stimulusu koji je 14", objašnjava klinički psiholog Kristina Pota Radulović.

Ipak, trikove sa brojevima treba razdvajati od prevara iz prvog dela priče. Kad već nema nikakve zaštite od toga - koristite vage kad god možete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.