Obnovljiva energija, znači - održivost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2020, 19:33

Obnovljiva energija, znači - održivost

Srbija ima ogromne potencije u obnovljivim izvorima energije, ali ih, kako tvrde stručnjaci, ne koristimo u dovoljnoj meri.

Obnovljivi izvori energije uključuju sunčevu energiju, snagu vetra, hidroenergiju, energiju biogoriva i biomase. Procena je da energija iz biomase čini više od 60 odsto ukupne energije koja se dobija iz obnovljivih izvora u Srbiji.

Po rečima stočara Dragiše Tojčića iz Sibača u Opštini Pećinci, uspešna stočarska proizvodnja u velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meri zavisi od tehnologije koju primenjujete, opreme koju posedujete, genetike grla u objektima, od kvalitetnih obroka, koje dajete životinjama, uključujući poštovanje principa dobrobiti životinja u pogledu njihove nege, zdravstvene zaštite i držanja.

Osim toga ekonomičnost i održivost proizvodnje postiže se i kroz energetsku uštedu, navodi Tojčić, koji objekte za proizvodnju prasadi za dalji tov greje na obnovljive izvore energije. Kada je lepo vreme preko dana koriste solarnu energiju a preko noći objekti se greju uz pomoć peleta.

"Što se tiče utroška energije ne bih znao baš tačno izračunati odnosu na električnu energiju. Uglavnom na godišnjem nivou nam je potrošnja peleta i slame oko 600 evra tako da nas 100 evra mesecno košta grejanje cele farme. Da koristimo električnu energiju tj struju koštalo bih nas 6 puta više zagrevanje objekta za proizvodnju prasadi", kaže Tojčić za RTV.

Osim na svinjarskoj farmi Dragiše Tojčića iz Sibača i na farmi krava AD "Budućnost" u Bačkoj Palanci vode računa o energetskoj efikasnosti i biogasno postrojenje koriste za te namene.

Kako objašnjava Stojan Pilipović, upravnik stočarske proizvodnje, AD "Budućnost", Bačka Palanka, sav stajnjak završava u biogasnom postrojenju.

"Tako da mi dnevno proizvedemo oko 30 tona stajnjaka, što tečnog što čvrstog. Tečan stajnjak ide tečnim putem ka biostrojenju, a čvrsti stajnjak ide u čvrstom stanju u biopostrojenje i onda se dobijeni dehidrat odnosi na njive", kaže Pilipović.

A stajnjak koji završava na njivama doprinosi tome da AD "Budućnost" postiže visoke i stabilne prinose poljoprivrednih kultura, da je zaokružena proizvodnja, u pogledu kruženja organske materije, što ovu farmu čini uspešnom i održivom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.