Objavljeno kako je poslovala srpska privreda i koji sektor je najuspešniji

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 09:42

Objavljeno kako je poslovala srpska privreda i koji sektor je najuspešniji

Privreda Srbije je prošle godine poslovala profitabilno i ostvarila dobitak od 864 milijarde dinara.

To je 26,3 odsto više nego prethodne godine, navedeno je u godišnjem izveštaju o poslovanju srpske privrede u 2022. godini, koji je objavila Agencija za privrede registre (APR).

Neto dobitak je iznosio 1,23 milijarde dinara, a neto gubitak 374.812 milijardi. Svi sektori osim jednog, a reč je o snabdevanju strujom i gasom, poslovali su profitabilno a najveći dobitak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvaren je u trgovini na veliko i malo, 214,91 milijardi dinara.

Gledano prema veličini, svi segmenti privrednih društava poslovali su pozitivno, s tim da su velika privredna društva ostvarila 52,7 odsto ukupnog dobitka privrede. Što se tiče javnih preduzeća, ona su lane nastavila da posluju s gubitkom i iskazala su negativan neto rezultat u iznosu od 74, 773 milijarde dinara.

Više od petine ukupnih kapaciteta privrede angažovano je u prerađivačkoj industriji, koji se najviše finansirao zaduživanjem, te njegove ukupne obaveze čine 22,2 odsto obaveza privrede.

Posmatrano prema veličini, skoro polovinu finansijskih kapaciteta privrede angažovali su veliki sistemi.

Godišnji izveštaj o poslovanju privrede sadrži analizu uspešnosti poslovanja i finansijskog položaja za 108.856 privrednih društava, 1.508 ustanova i 113.643 preduzetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.