Objavljeni dosad nepoznati detalji o Nacionalnom stadionu u Beogradu

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 15:37

Objavljeni dosad nepoznati detalji o Nacionalnom stadionu u Beogradu

Španski portal Metalocus objavio je tekst o projektu Nacionalnog stadiona u Surčinu, opisujući ga kao prvi "bašta stadion" na svetu.

Kako piše španski portal Metalocus, španski studio Fenwick Iribarren Architects je dobio zadatak da dizajnira novi beogradski Nacionalni stadion, sa ciljem da izradi zelenu i prirodnu fasadu.

Navode da je za Beograd predložen stadion kružnog oblika sa kapacitetom od 52.000 gledalaca. Fasadu bi činila četiri "prstena" koji bi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prčvršćeni kablovima, koji će uključivati baštenske površine.

Takođe, jedan od ciljeva je da se prostori stadiona mogu koristiti kao prostor gde bi građani mogli da provode slobodno vreme 365 dana u godini. U okolini stadiona biće kafeterije, kiosci, restorani i prostori za slobodno vreme raspoređeni po celom perimetru, sa zonama za šetnju.

Stadion će imati 4.500 parking mesta i prostiraće se na 32 hektara što, kako navodi španski portal, govori o veličini i značaju projekta za Srbiju i njene građane.

Glavni cilj je da se ponudi potpuno efikasan dizajn sa energetske tačke gledišta. Posebna pažnja će biti posvećena sistemima za hlađenje i grejanje. Taj sistem će biti zasnovan na tehnologiji 4-cevnih čilera (rashladnih uređaja), koji istovremeno obezbeđuju grejanje i hlađenje. Sistem bi omogućio da se zaostala toplota stvorena u procesu hlađenja koristi za proizvodnju tople vode za grejanje, čija će temperatura dostići 45-50 stepeni.

Metalocus ističe da se četvorocevni rashladni uređaji oslanjaju na paralelno raspoređene reverzibilne aerotermalne toplotne pumpe, kako bi se obezbedilo grejanje ili hlađenje u zavisnosti od potreba sistema. Svaka od toplotnih pumpi će biti pojedinačno povezana sa krugovima grejanja i hladne vode preko dvoportnih regulacionih ventila tako da svaka od njih može da napaja krugove grejanja ili hlađenja.

Isto tako, ova kola će imati velike rezervoare za skladištenje toplote za podršku sistema hlađenja i grejanja kao inercionih rezervoara i smanjiti učestalost pokretanja rashladnih uređaja i aerotermalnih toplotnih pumpi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.