Objavljena prosečna plata u Hrvatskoj

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 16:43

Objavljena prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna neto zarada u Hrvatskoj isplaćena u maju iznosila je 1.133 evra.

To je na godišnjem nivou nominalno više za 11, a realno za 2.9 posto, podaci su hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema danas objavljenim podacima, prosečna plata od 1.133 evra nominalno je viša jedan posto, a realno 0,5 posto u odnosu na prethodni april mesec.

Najviša prosečna mesečna neto plata isplaćena je u delatnosti avio-prevoza i iznosi 1.962 evra, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najniža bila u delatnosti proizvodnje odeće i iznosila je 747 evra.

Prema istim podacima, medijalna neto plata za maj je iznosila 970 evra, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosečna mesečna bruto plata po zaposlenom kod pravnih lica u maju je iznosial 1.562 evra, što je nominalno više za jedan, a realno za 0.5 posto u odnosu na april.

Na godišnjem nivou, prosečna bruto plata nominalno je viša 12,7 posto, a realno 4,4 posto, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.