Izvor: B92, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilaznica i tunel kod Čačka

Čačak -- Nakon 13 godina u Srbiji je pušten u saobraćaj novi tunel - u Ovčar Banji kod Čačka.

Radovi na probijanju tunela trajali su oko dve godine, a ukupna vrednost radova iznosi 646 miliona dinara. Realizacija tog projekta poverena je preduzećima Putevi Užice i Intermost, a novu obilaznicu kod Čačka otvorio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Istovremeno, meštani obližnjeg sela protestovali su jer nemaju asfaltirani put.

Obilaznica se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastoji od puta, mosta i tunela i dugačka je 1.534 metara.

Izgradnjom te saobraćajnice izbegnuta je jedna od najvećih "crnih tačaka" na putevima Srbije, izjavio je na otvaranju ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i najavio da će od 15. juna u upotrebi biti i nova saobraćajnica na Borovoj Glavi.

"Krenuli smo u velike projekte, u izgradnju auto puta Horgoš-Požega. Iz Ovčar Banje poruka svima je da Srbija mora da gradi, a onima koji žele da smetaju, nije mesto ni u kakvoj vladi", rekao je Ilić.

Direktor Javnog preduzeća "Srbija putevi" Branko Jocić rekao je da je tunel u Ovčar Banji prvi koji je u Srbiji izgrađen posle 17 godina i da je opremljen najsavremenijom signalizacijom, ventilacijom i kamerama.

Ministar Ilić je uputio i poruku onima koji se protive gradnji autoputa Horgoš-Požega: "Da kažemo da ovde živi četiri miliona ljudi koji prolazi ovim putem, koji će se kasnije izgraditi, a ovo će biti jedan od krakova."

"Želimo da za jedno mesec i po dana, najviše dva, završimo prvu glavu, to će biti vrhunac gradnje i putne privrede i, naravno, arhitekture i građevinarstva, i to ćemo pustiti u saobraćaj", rekao je on.

Meštani bez asfaltiranog puta

I dok je tunel najsavremeniji objekat, prema najsavremenijim evropskim standardima, na samo kilometar nalazi se put koji povezuje 70 domaćinstava, a koji je kao iz kamenog doba, kako je ocenio meštanin Vladimir Stegnjajić.

"Ne može tim putem da dođe ni hitna pomoć, da zbrine nekoga, ni veterinar", kaže on. Oni su protestovali ne protiv otvaranja tunela i obilaznice, već za to da ministar Ilić i njima izgradi put kao na svom imanju u Kačulicama.

Grupa meštana iz obližnjeg sela Dučalovići protestovala je što nije asfaltiran put u njihovom zaseoku. Oni su ministra Ilića dočekali transparentima na kojima je pisalo "Glasali smo za Evropu, a ne protiv", "Selo gori, a baba se češlja" i "A gde je put za naše selo?".

Vladimir Stegnjajić, jedan od učesnika tog protesta, novinarima je rekao da do zaseoka Planinica u Dučalovićima pod Ovčarom, ne može da dođe ni hitna pomoć.

"Pune četiri godine obraćamo se nadležnima, od opštine Lučani do Ministarstva za kapitalne investicije, da nam otvore put u svet nadomak magistrale, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.