Obaveze 2,5 puta veće od vrednosti imovine: Otvoren stečaj u Žitoprometu

Izvor: B92, 03.Dec.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obaveze 2,5 puta veće od vrednosti imovine: Otvoren stečaj u Žitoprometu

Bijeljina -- Okružni privredni sud u Bijeljini doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom bijeljinskog "Žitoprometa".

Za stečajnog upravnika imenovao je Aleksandra Vićanovića iz Bijeljine.

Sud je pozvao poverioce da u roku od 30 dana, od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka, prijave ovom sudu svoja potraživanja, prenosi portal

Capital.ba.

Prijavljena potraživanja biće ispitana na ročištu, zakazanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 25. februar naredne godine.

Sud je utvrdio da "Žitopromet" ne obavlja poslovnu delatnost od novembra 2018, trenutno imaju 113 prijavljenih radnika i do aprila 2019. samo su vršili naplatu potraživanja preko Područne poslovne jedinice u Teočaku.

Veći deo radnika u međuvremenu je napustio preduzeće, a ostali su samo radnici koji su bili na čekanju.

Transakcioni računi u bankama su blokirani, te nije bilo moguće organizovati redovno poslovanje i izmirivati obaveze.

Sud je konstatovao da je "Žitopromet" platežno nesposoban duže od 60 dana.

U rešenju Okružnog privrednog suda je navedeno da akumulirani gubitak "Žitoprometa" iz prethodnih godina iznosi oko 6,1 milion konvertibilnih maraka (3,1 milion evra), ukupne obaveze iznose oko 5,7 miliona maraka, i da je imovina ovog privrednog društva procenjena na oko 16,5 miliona maraka.

Pod imovinom se podrazumijeva zemljište, građevinski objekti, postrojenja i pokretna imovina u koju ulazi i 48 trenutno neregistrovanih vozila.

U rešenju o pokretanju stečaja navedeno je i to da su obaveze "Žitoprometa" oko 2,5 puta veće od tekuće imovine, one koja se može brzo unovčiti, što je pokazatelj nelikvidnosti i platežne nesposobnosti ovog privrednog društva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.