Obamin plan za stambene hipoteke

Izvor: B92, 19.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin plan za stambene hipoteke

Beograd -- Plan Baraka Obame predviđa 275 milijardi dolara za zaustavljanje talasa prinudnih prodaja kuća vlasnika koji nisu u stanju da otplate hipotekarne kredite.

Američki predsednik objavio je dugo očekivani plan za borbu protiv krize na američkom hipotekarnom tržištu. "Svi plaćamo cenu zbog ove hipotekarne krize i svi ćemo platiti čak i veću cenu ukoliko dopustimo da se ova kriza produbi - kriza koja razjeda vlasnike kuća, srednju klasu i sam 'američki san'", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sinoć Obama obrazlažući plan.

Hipotekarna kriza u SAD imala je centralnu ulogu u finansijskom i kreditnom previranju koje se proširilo na čitavu planetu, pri čemu su mnogi američki vlasnici kuća opterećeni hipotekama koje nisu u stanju da otplate, podsetila je agencija Rojters.

Prema podacima Udruženja hipotekarnih bankara, na kraju prošle godine je nešto više od devet odsto korisnika hipotekarnih zajmova u SAD bilo veoma blizu ili već u procesu zaplene nekretnine.

SAD: Bez stabilizacije

Američke Federalne rezerve (centralna banka) saopštile su da je ekonomija SAD u lošijem stanju nego što se misli i procenile su da će se pogoršavanje nastaviti tokom 2009. godine, bez ikakvih znakova stabilizacije stambenog tržišta.

Mračna ocena centralne banke SAD sadrži očekivanje rasta stope nezaposlenosti na čak 8,8 odsto ove godine i umanjenje godišnjeg

učinka američke ekonomije, prvi put posle 1991.

U jednom izveštaju banke "Kredi svis" prognozirano je da bi do 2012. ukupno 8,1 milion kuća u SAD, ili 16 odsto kuća pod hipotekom, moglo dospeti pod prinudnu prodaju.

Cilj Obaminog plana je ukazivanje pomoći za devet miliona američkih porodica, kako bi se sprečilo da ostanu bez svojih kuća.

Ta inicijativa, koja je ambicioznija nego što se očekivalo, treba da pruži pomoć za pet miliona korisnika hipotekarnih kredita koji duguju više od sadašnje vrednosti njihovih kuća da refinansiraju svoje dugove.

"Ova inicijativa treba da pomogne milionima odgovornih vlasnika kuća koji nisu u stanju da otplate svoje hipotekarne kredite zbog sadašnje recesije, a ne mogu da prodaju kuće zbog znatnog sniženja cena nekretnina", ukazao je Obama.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.