OVAKO JE PROTEKAO PRVI DAN SAJMA VINA: Veliki redovi ispred ulaza, izlagači zajednički poslali SNAŽNU PORUKU (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2022, 18:00

OVAKO JE PROTEKAO PRVI DAN SAJMA VINA: Veliki redovi ispred ulaza, izlagači zajednički poslali SNAŽNU PORUKU (FOTO/VIDEO)

Sajam vina, gastronomije i turizma otvoren je danas u Beogradu.

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.

Sajam se za posetioce otvoren u 16 časova, a s obzirom na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dugačak red ljudi, može se reći da je interesovanje građana za ovu manifestaciju veliko.

Pojedinačna ulaznica za posetioce košta 500 dinara (4,5 evra), grupna (najmanje 20 posetilaca) 400 dinara (3,5 evra), a porodična ulaznica (roditelji sa decom do 16 godina) 1.000 dinara (8,5 evra).

Predsednik Srbije svečano je otvorio sajam u Hali 1 Beogradskog sajma.

Otvaranju su prisustvovali članovi vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i proizvođača vina iz više od 20 zemalja. Prisutni su predstavnici iz oko 40 zemalja.

Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Samo iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije učestvovaće više od 230 izlagača.

Učestvuju i izlagači iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Argentine i Čilea.

Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu.

"Vinska vizija OB" će na Beogradskom sajmu okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana - zajedničkog tržišta koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, poručuju organizatori.

Prvi međunarodni sajam vina omogućiće vinogradarima, proizvođačima vina, predstavnicima vinarija, enolozima, somelijerima, kao i distributerima i trgovcima vinom iz regiona i šire, da se okupe, umreže, podele iskustva, predstave se široj javnosti i prošire svoje poslovanje.

Organizator sajma i direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta rekao je Tanjugu da će iz Albanije biti 26 učesnika, iz Severne Makedonije 40 i iz Srbije više od 170.

Sajam će imati i svoj takmičarski deo u okviru koga će vina ocenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog sveta, ali i najprestižnijeg magazina u toj oblasti "Decanter".

Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.

Predsednik Srbije poručio je da danas može da se vidi koliko je "Otvoreni Balkan" važna i otvorena inicijativa, u kojoj bi želeo da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.

- Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. I pošto poznajem po malo i Dritana, Edija, Dimitra i Anu, veći sam vinopija od njih. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde - poručio je on.

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

Predsednik se posebno osvrnuo na vina sa Hilandara.

Prema rečima izlagača, prvi međunarodni Sajam vina za njih predstavlja veliku šansu da svoje proizvode izvoze u druge zemlje, a sa druge strane i da pokažu komšijama raznolike ukuse vina širom Balkana.

- Za mene i moju kompaniju, a pretpostavljam i za sve druge izlagače ovaj sajam predstavlja veliku priliku za naše proizvode i za razmenu vina između država - rekao je za naš portal proizvođač vina iz Albanije čija je vinarija najveća u toj zemlji.

Kako su naveli i ostali proizviđači ovog pića koji su doputovali iz raznih zemalja ova manifestacija predstavlja veliku prekretnicu u njihovom radu jer ovim putem na najbolji način mogu da promovišu svoje artikle.

- Organizacija je na visokom nivou, ovako nešto još nije viđeno - saglasni su izlagači na sajmu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.