OVAKO IZGLEDA NOVI EVRO! Uvedena jedna KLJUČNA PROMENA, omiljena valuta OD DANAS DRUGAČIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2019, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAKO IZGLEDA NOVI EVRO! Uvedena jedna KLJUČNA PROMENA, omiljena valuta OD DANAS DRUGAČIJA

Trećina tog novca koristi se van 19 zemalja članica evrozone.

Nova predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard stavila je svoj potpis na novčanice evra, valute koju je nazvala "najopipljivijim simbolom evropskih integracija".

Lagard je novčanicu potpisala na ceremoniji održanoj u sedištu ECB-a u Franfurtu, nekoliko sedmica nakon što je počeo njen osmogodišnji mandat.

Ona je istakla da potpisivanje novčanica nije samo proceduralni zadatak, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već da su te novčanice deo ekonomije, identiteta i kulture evrozone te da ECB ima ogromnu odgovornost da osigura poverenje u njih.

Christine @lagarde records her signature for future euro banknotes. “We talk about the greenback for the dollar. Well maybe we should speak of the blue bridge for the euro.” pic.twitter.com/cWMeUUuPRv

— Michael Steen (@michaelsteen) November 27, 2019

Svako izdanje novčanica evra nosi potpis aktuelnog predsednika ECB, a Lagard je četvrta po redu. Trenutno u platnom prometu cirkuliše najviše onih na kojima se potpisao Mario Dragi, čiji je mandat okončan prošlog meseca.

Lagard je izjavila da se 79 posto transakcija u evrozoni izvršava u kešu te da je u prometu 23 milijarde novčanica vrednosti 1,26 biliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.