OVA ZEMLJA IMA NAJVEĆI DRŽAVNI FOND NA SVETU: Kompanija koja zarađuje 180 milijardi dolara, otkrila tajnu poslovanja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVA ZEMLJA IMA NAJVEĆI DRŽAVNI FOND NA SVETU: Kompanija koja zarađuje 180 milijardi dolara, otkrila tajnu poslovanja!

Norveški državni fond, najveći svetski fond, zabeležio je 19, 9 odsto povrata ulaganja na tržištu, zaradivši tako rekordnih 1, 69 biliona norveških kruna (180 milijardi dolara).

Ovo je inače drugi najbolji godišnji rezultat fonda, stoji u današnjem saopštenju.

– Ovo je najveći rast vrednosti u jednoj godini u istoriji fonda koji možemo zahvaliti pozitivnom povratku kapitala u svim sektorima – kazao je Yngve Slyngstad izvršni direktor fonda na odlasku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prošlogodišnji povrat ulaganja iznosio je gotovo 34.000 dolara za svakog od 5,3 miliona stanovnika Norveške, a ukupna vrednost fonda sada je dostigla 207.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete, navodi CNBC, a prenosi "Bankar.me."

Ovaj norveški fond sada vredi tri puta više od godišnjeg BDP-a cele države. Fond, inače, ima udele u više od 9.000 kompanija na globalnom nivou, a poseduje 1,5 posto svih akcija koje kotiraju na berzi. Akcije dva tehnološka diva, Applea i Microsofta najviše su doprinele prinosu fonda u 2019., a sledi ih Nestle, dok su najgori izvođači bili Nokia, Pfizer i Swedbank.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.