OTVOREN NAJVEĆI VETROPARK U SRBIJI: Ekološka struja za čak 68.000 domaćinstava

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN NAJVEĆI VETROPARK U SRBIJI: Ekološka struja za čak 68.000 domaćinstava

Investicija vredna 189 miliona evra.

Srbija je dobila još jedan, do sada najveći vetropark koji će strujom moći da snabdeva čak 68.000 domaćinstva.

Do sada najveći vetropark "Kovačica" smešten je između Debeljače i Crepaje nadomak Kovačice. Investicija vredna 189 miliona evra, a pored električne energije, biće 250.000 tona godišnje manje ugljendioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << puteva.

Izraelski investitor Enlajt u taj posao u Srbiji uložio je 189 miliona evra. Vetropark "Kovačica", farma vetrenjača, prostire se na 3.711 hekara i ima 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da se radi o značajnom projektu za Srbiju koja "krupnim koracima grabi ka tehnološkom razvoju a ovaj projekat važan na tom putu".

- Jedan od ključnih ciljeva popravljanje našeg energetskog miksa i obnovljivi izvori energije tome značajano doprinose, rekao je Antić i dodao da su proteklih godina učinjeni značajni koraci kako bi Srbija postala mesto koje privlači investitore, i ima ukupan sistem za razvoj projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Vetroelektrana Kovačica je najveći projekat na mreži sa upotrebnom dozvolom nakon elektrana Pirot i Kostolac 2, koji su izgrađeni 1990 i 1991. godine, podsetio je Antić i dodao da ima veliki značaj jer će proizvoditi godišnje nešto više od 300 GWh električne energije što je nešto manje od jednog procenta ukupne proizvodnje u Srbiji.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života građana, "jer od posledica zagađena strada više ljudi nego u saobraćaju".

- Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države, za izreal to je od ključnog značja pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo - rekla je ona i dodala da ambasada stalno ulaže napore da se investicije ove zemlje u Srbiji diversifikuju.

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.